Здраве и красота

Анна-Мария Николаева: Йога е обръщане навътре

Как една практика променя човека

10.06.2019г. / 15 04ч.
Михаела Лазарова
Анна - Мария Николаева.  Снимка:  архив YogaVibe йога студио, Фотограф Божана Димитрова

Анна - Мария Николаева. Снимка: архив YogaVibe йога студио, Фотограф Божана Димитрова

В рубриката ни „Тя, звездата“, винаги ви срещаме с дами, които вдъхновяват, които са част от важни социални събития, които ни помагат да преоткрием себе си. Отново се срещаме с невероятната актриса Анна-Мария Николаева, която може да гледате в театър „Сълза и смях“, камерна сцена в “ Оле, затвори...“ и „Сирени“, както и в Общински Драматичен Театър „Невена Коканова“ гр. Дупница, където играе в „Службогонци“ от Иван Вазов.

Снимка: Angelo Disfazio

Повод за нашата среща този път е другото нейно призвание – йогата. Какво има да ви разкаже Ани за нея, вижте в следващите редове.

Освен актьорството, йогата е друго нещо, с което се занимаваш. Разкажи ни повече как започна всичко...

Бях 10 клас в Английската гимназия. Имах много сериозна травма – извадено рамо. Направо не можех да спя от болка. След това травмата даде отражение и на болки във врата и една моя приятелка каза, че ако отида на йога ще се подобри, бавно, но със сигурност. И така. Отидох за първи път в залата за практика. Веднага имаше разлика. Много малко движения и много дихателна практика бавно, но постепенно ми помогнаха да се възстановя. И една „бабина деветина“, която една жена – Гери, ми подари – конопено квадратче, което носиш на мястото на травмата.

След това, защото съм тренирала художествена гимнастика и гъвкавостта ми предразполагаше към това, започнах с по-сложни асани (така се наричат позите в йога) и след това ми предложиха да запиша курс за преподавател. Вече 11 години се занимавам с йога. Не мога без това. Тя е начин на мислене, на живот.

Йога означава ненасилие. Има дни, в които можеш по-малко – съответно просто го приемаш. Йога е обръщане навътре. Много хора търсят отговорите само навън, а те са най-често вътре в самите нас. Красиво и важно е, че йога те учи, че съдържанието, изминатият път, е важен, а не формата. Всеки един ученик започва да върви пътя си от различно ниво и не трябва да се сравняваш.

Невинаги, ако си по-пластичен означава, че си по-добър. Прекалено много е застъпен във всички хора и сфери на живота принципът на формата. Ако прекарваме повече време на постелката ни за йога, ще осъзнаем колко по-стойностно е вътрешното пътешествие, което изминаваш по време на своята практика.

По каква йога водиш курсове?

Преподавам класическа Хатха йога, Slowflow Виняса и Yin Yoga. Йога означава съюз, сливане, единение от санскрит. За мен е сливане с мен, сливане на тяло, ум и душа и в същото време сливане с човека до мен, хората и средата, които ме заобикалят. Концентрацията по време на медитация е едновременно затваряне на вътре и отваряне навън. Сливане със света така, че да можеш да усещаш неговия космически ритъм.

Снимка: архив YogaVibe йога студио, Фотограф Божана Димитрова

Разкажи ни малко повече за Yin Yoga и как ни помага

Моят 300 часов курс по Yin Yoga е при световноизвестните преподаватели Richard и Shawn и се проведе в Yoga Vibe. Не мога да изразя безкрайната си благодарност към тези невероятни учители, както и към организаторите. Учиш. Учиш се да вървиш както бебета учат как да направят първата си крачка, само че ти се учиш да вървиш в живота – меко, бавно и настоятелно, така бих описала преживяването по време на това обучение.

Ин и Ян са женското и мъжкото начало и може да си представим Ин като меката и топла прегръдка на майката, в която се сгушваш след като цял ден си бил потопен в океана на задълженията, грижите и малките емоционални кризи на ежедневието. Ян е завръщане към себе си, работа отвътре навън, напълно различен начин на осъзнаване и общуване с тялото. Ин е естественият отговор на ян.

Търсенето на практиката е да развие отново позагубени в следствие на постоянният стрес, в който живеем качества и да ни накара да погледнем отвъд ежедневното, към вечното. Yin Yoga напомня, че нещата, които си заслужават – идват бавно, и че търпението е велика сила. Тя работи върху съединителната тъкан и едно изречение, което я описва за мен е „Soft is the new strong“.

Можем ли да я практикуваме сами у дома?

Разбира се, освен в залата с група или както много ученици днес предпочитат, на индивидуална практика в удобно за тях време и пространство, може да практикуваш йога винаги и навсякъде. Съветвам обаче определено време да се занимавате с инструктор, за да опознаете пътя и след това да го вървите сам.

Ще споделиш ли лесно упражнение от Ин-йогата, което да правим у дома за елиминиране на стреса в края на работния ден?

Обожавам Cat pulling its tail – котка, която придърпва опашката си.

Как да изберем коя йога е подходяща за нас?

Изборът коя практика е за нас идва отвътре. След като посетите достатъчно класове и усетите въздействието на различните стилове, отговорът коя практика е за мен, ще дойде отвътре. Само притихнете и се вслушайте в сърцето си.

Отслабва ли се с йога?

С йога става точно това, от което тялото ни има нужда. Разбира се, необходимо е да се следва правилен начин на живот, двигателен и хранителен режим, а не на последно място и правилен мисловен модел. Защото нашите модели, по които сме свикнали да приемаме света понякога са толкова закостенели, че телата стават тежки и неподвижни, за да ни напомнят, че трябва да се научим да мислим гъвкаво и да сме готови да учим нови и нови неща. Нещото, което усещате след йога практика един месец три пъти в седмицата е една приятна и нова за повечето хора лекота.

Знаем че хората, които се занимават активно с йога се хранят и по определен начин. Какви храни включва твоето меню?

Обичам да се храня в едно две места в София където приготвят така наречената ведическа кухня. Самата аз имам два готварски курса и мога да готвя. Приготвянето на храната е любов и енергия. Затова, най-хубаво е да се храниш у дома. Но в ежедневието ни понякога е невъзможно. Започвам деня си с кафе, какаови зърна и зелено смути – хлорела, спирулина, келп и зелени зеленчуци и подправки в смути с кокосово мляко. Не консумирам млечни продукти. Имам непоносимост.

Нямам проблем от време на време да ям и абсолютно различни неща. Смятам, че трябва да слушаме тялото си. Ако в момента ти се яде нещо, не трябва да мислиш дали е вредно или се напълнява от него, някъде на тялото ти му е нужно точно това. Тук идва и дуалността, вредното за един тип човек е полезно за друг.

Снимка: Angelo Disfazio

Какво е общото между йогата и изкуството?

Йога е изкуство. Изкуството на дъха и движението слети в едно.

Как ти помага тази практика да се развиваш като актриса?

Помага ми да търся вътрешния свят. Да развивам образите отвътре навън. Да не се подвеждам по формата, външността. И изключително важен дар от редовното практикуване е концентрацията и липсата на умора, която става част от теб.

Твоите колеги актьори как гледат на тази твоя страст? Има ли такива, които посещават класовете ти?

Имам колеги, които също правят йога. Повечето от тях практикуват сами. Като цяло актьорството е много самотно занимание. Или си 20 часа зает и те няма никакъв, или си свободен 24 часа. Много рядко се срещат разбиращи партньори и приятели, които да не се засягат от този работен график. Може би затова сме се научили много неща да си ги правим в самота и след това ги предпочитаме пак така.

Медитацията е част от йогата. Следейки потока от информация, често попадаме на съвети за справяне със стреса, които я включват. Как да се научим да медитираме, ако не посещаваме клас по йога?

Медитацията бива водена и самостоятелна. Според мен, всеки трябва да опита водена медитация. Прекрасно е. Самата аз обичам да ходя при свои колеги, за да усетя техния начин на медитация и да ме водят. Преди 7 години минах курс по ТМ – трансцедентална медитация, това е вариант, когато обичаш да медитираш сам. Лично аз, предпочитам водената, но ако нямаш възможност да посетиш клас винаги може да го направиш сам.

Легнете удобно. Ако имате нужда подложете възглавница под главата, кръста или се завийте с меко одеяло. Пуснете си любима музика. Може да се медитира на мантри, класическа музика, тета вълни или природни звуци. И си представете своето най-любимо място. Представете си го в малки детайли. Пренесете се там. Представете си свой много любим човек. Повикайте го да дойде при вас на това ваше любимо място. Благодарете му. За това, че е пресякъл пътя ви и ви е направил по-добри. Отдайте се на деня заедно с Вашия любим човек на това Ваше любимо място. След това си представете как завършва денят. Пренесете в сърцето си всички красиви картини и приятни чувства от тази мислена разходка и ги оставете оттам да се разпръснат из цялото ви тяло като малки молекули щастие. Кажете си наум нещо, за което сте благодарни през днешния ден. Бавничко започнете да раздвижвате тялото и го събудете за следващата част втора част деня, която е още по-хубава от първата. Благодарете на Бог, благодарете на себе си, че отделихте време, за да се погрижите за тялото, ума и душата си.

Докъде искаш да стигнеш с йогата? Ще посетиш ли следващи нива?

Да! Мечтая си отново за Индия. Много искам да посетя един фестивал в Гоа. Също и Тибет. Мечтая си да победя един мой личен страх и да отида на подводна йога в Бали при невероятния учител Британи Трубридж.

Имаш ли мантри за всеки ден или трудните моменти, които четеш, казваш си?

Да. Имам лично посвещение в трансцедентална медитация с лична мантра. Имам и любими мантри за различни моменти.

Твоето послание към читателите на Az-jenata.bg

Изкуството на Йога се състои в това да изминеш пътя на истината и любовта – истината за това кои сме ние всъщност и как нашите действия повлияват живота ни. Истината и любовта са медицината, която може да лекува. Едно докосване на човек, който изпитва определена болка може да бъде целебно ако е от ръката на човека, който го обича. Затова ценете хората, които ви даряват душата си. Обичайте с детска вяра и наивност и вярвайте в истинността на човека, който е срещу вас. Недоверието е грях. Има истински и добри хора, всеки миг около нас. Просто се отпуснете и изчиствате страха от нараняване от съзнанието си. Иначе рискувате да не повярвате в хора, заради грешките на други, които сте срещнали по пътя си. Отворете сърцето си и прегръщайте по-често, като децата. Намасте!

Коментирай