Здраве и красота

5 причини талията ви да нараства заради хормоните

Какви са симптомите

18.06.2019г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

Напълняването не е приятно, особено натрупването на мазнини на определени места. Не можем да контролираме къде тялото ни е склонно да увеличава сантиметрите си, защото това е генетично предопределен процес. Когато обаче мазнините започнат да се трупат предимно около талията, това може да е сигнал за настъпил хормонален проблем или дисбаланс.

Коремните мазнини са един от най-проблемните типове мазнинно натрупване в тялото, които могат да предизвикат много други здравословни проблеми.

Каква е връзката между женските хормони и деменцията?

Кои са симптомите, че трупането на коремни мазнини е причинено от хормонален дисбаланс?

Талията ви се увеличава, а вие се храните правилно

Когато нивата на инсулин в кръвта са прекалено високи, хормонът лептин, който отговаря за изпращането на сигнали за ситост до мозъка, също нараства. Това прави клетките в тялото все по-резистентни към инсулина, а гладът – все по-голям. С напредване на възрастта, особено при жените, резистентността се увеличава заради все по-голямата доминация на естрогена в тялото. Тази комбинация от хормонални колебания прави трупането на мазнини много лесно, най-вече около талията.

Гладът за сладко се увеличава

Инсулиновата резистентност може да има и още един страничен ефект – вълчи глад за сладкиши и десерти. Това отново се дължи на високите нива на лептин, които са следствие от инсулиновата резистентност.

Промени в настроението

Когато жените навлизат в пременопаузата и менопаузата, естествените нива на естроген варират. Това може да доведе до значителни резки промени в настроението, увеличаване на талията и цялостно напълняване.

Витамини, помагащи срещу депресия и лошо настроение>>>

Постоянен стрес

Друг хормон, играещ важна роля в появата на „хормоналния корем“, е кортизолът. Този хормон на стреса причинява трупане на мазнини в областта на корема, когато тялото е изложено прекалено дълго време на влиянието на високите му нива. Тоест, ако страдате от хроничен стрес в работата и ежедневието си, вероятно е напълняването в областта на талията ви да се дължи именно на кортизола.

9 начина да увеличите хормоните на щастието

Изтощени сте, но не можете да спите

Безсънието и тежката умора са симптом на хормонален дисбаланс, който причинява трупане на мазнини около талията. Човек попада в омагьосан кръг, в който липсата на сън предизвиква крайно изтощение, което пък повишава нивата на стрес, а стресовите хормони пречат на нормалните процеси на заспиване.

Високият кортизол, от друга страна, може да предизвика намалена функция на щитовидната жлеза, което пък предизвиква наднормено тегло.

Коментирай