Здраве и красота

Кашуто действа като антидепресант

Хапвайте по-често от него

17.06.2019г. / 09 53ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ядките са едни от най-полезните храни, които е важно да консумираме. Те ни помагат да заситим глада, чудесно допълнение към здравословната диета са, а някои от тях като кашуто, действат и като естествен антидепресант. Как?

Определени хранителни вещества в кашуто, спомагат за елиминиране на лошото настроение

Ядките съдържат добри количества желязо, магнезий, витамин В6, протеини и важни аминокиселини, омега 3 мазнини. Всички тези хранителни вещества ни помагат да намалим риска от депресия и да не даваме шанс на тревожността да управлява живота ни.

Храни и напитки, които развалят настроението

Как действат поотделно?

Триптофан за добро настроение

Кашу са един от най-добрите растителни източници на аминокиселината триптофан. Този хранителен елемент е важен за синтеза на хормона на щастието и любовта – серотонин. Ето защо не бива да допускаме дефицит на триптофан, ако искаме да бъдем в добро настроение. Дефицитът на серотонин може да ни накара да се чувстваме по-тревожни, тъжни. Триптофан, освен в кашуто се съдържа и в тиквените семки, бананите, сладките картофи.

Магнезият се съдържа в по-големи количества в кашуто, отколкото в бадемите. Минералът е от съществено значение за протичането на над 200 процеса в човешкото тяло, включително и за нашето добро настроение.

Свързани статии

Витамин В6 (съдържа се и в семената от чиа, сладките картофи, авокадо) също е важен за усвояването на серотонин в организма. Както витамин В6, така и триптофан работят за нашето спокойствие и положителна нагласа. Витаминът намалява лошото настроение, подобрява цялостното здраве на мозъка, като помага на магнезия да достигне по-ефективно клетките.

Полезни мазнини, стимулиращи мозъка

Здравословните мазнини, които се съдържат в ядките също участват за балансираното настроение и предотвратяване на депресията, грижат се за здравето на сърцето. Кашуто е един от най-добрите източници на мононенаситени мазнини, които са важни за функцията и здравето на мозъка.

За да извлечете максималните ползи от кашуто, консумирайте го сурово (а не пържено), без добавена сол към него.

Коментирай