Здраве и красота

Стойката ни влияе на всички процеси в тялото

Това обясни в „България сутрин“ постурологът Спартак Янакиев

13.06.2019г. / 10 54ч.
Мария Дуковска
Стойката ни влияе на всички процеси в тялото

Проблеми с очите могат да се отразят негативно на кръста. Това обясни в „България сутрин“ постурологът Спартак Янакиев. Той допълни, че науката за правилната стойка на човек е сравнително нова – на 50 години, но вече е доста развита в страни като Франция, Италия, САЩ.

Янакиев, който по професия е стоматолог, подчерта, че човешката стойка се отразява на всички процеси в тялото. Причината е, че тя зависи от много рецептори, които се намират из цялото тяло.

Човешката стойка отразява всички събития в тялото, включително физиологични и патологични. Ако имаме някакви заболявания, те ще дадат отражение на нашата стойка. Тя зависи от различни рецептори в тялото. Стойката, която ежедневно поддържаме, се отразява на много неща, между които паметта, когнитивните способности на човек. Възможно е проблеми с очите да се отразят на кръста или долната челюст. Проблемите със стъпалата пък могат да се отразят на колената и дори на вътрешните органи“, обясни Янакиев.

Той допълни, че чрез подходящи упражнения всеки може да научи тялото си да функционира правилно и да изправи стойката си. Янакиев също така бе категоричен, че обездвижването е пагубно за всеки човек.

Чрез подходящи упражнения, които се повтарят ежедневно, можем да научим тялото си да функционира по по-оптимален начин. Движението е в основата на живота. Обездвижването е пагубно. Постурологията е сравнително млада наука – с 50-годишна история. У нас едва от година има движение на постурологията, след като бе основана родната асоциация“, каза той пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото.

Коментирай