Здраве и красота

Признаци, че емоционалното ви здраве е прекрасно

Умеете да прощавате

20.06.2019г. / 17 04ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Един от важните индикатори на доброто здравословно състояние е емоционалното здраве. То не зависи само от външния вид, материалното благополучие, семейното щастие. Емоционалното здраве се влияе от нашия вътрешен свят, усещането за обща удовлетвореност от живота, приятните преживявания и емоции. Ако понякога изпадате в мрачни настроения и се чувствате сякаш сте „в дупка“, това е съвсем нормално и се случва на всеки човек. Но знаците какво е състоянието на вашето емоционално здраве са много повече от моментното настроение. Вижте някои от тях и преценете кои са валидни и за вас.

Държите се добре с околните

Емоционалното и ментално здраве е свързано с доброто отношение към самите вас, това е ключов момент. Но освен поведението ви спрямо вас, от значение е как се държите с другите около вас. Когато сте в добро емоционално здраве, вие с лекота се отнасяте добре с другите, позитивни сте, усмихнати и това говори за отлично настроение.

Прощавате и поправяте връзките си

Когато дълго време не можем да простим за някоя обида или болезнена постъпка спрямо нас, това се отразява негативно и на емоционалното ни здраве. Ако обаче вие съумявате да простите на хората в живота си и продължавате напред, поправяйки връзките си с тях, това е знак, че емоционално сте стабилни.

>> Отличителни черти на хората, родени през юни <<

Отворени сте за нови изживявания и емоции

Един от признаците, че сте емоционално стабилни е липсата на притеснение от бъдещето и вълнението, което изпитвате при нови преживявания. За вас те не са повод за страх или притеснение, а напротив – посрещате ги с усмивка и вярвате, че ще ви донесат само приятни емоции.

Знаете кога да помолите за помощ

Не е лесно да потърсим помощ от близки и приятели, тъй като чувството за мнозина е обидно и дори унизително. Но понякога се налага да прибегнем до помощ от наш приятел или колега, и начинът, по който го правим говори много за нашата личност. Ако искаме асистенция само в моменти, когато наистина имаме нужда и се налага чужда помощ, това говори за състоянието на нашето емоционално здраве.

>> Първата буква на името ви разкрива какви сте в любовта <<

Показвате благодарност

Това умение е от голямо значение и показва какво е нашето емоционално състояние. Да можем да изразим благодарност и уважение към хората, които са ни помогнали по някакъв начин, допринесли са за развитието ни като личности, говори много за нашия характер, за нашия поглед към отношенията с другите.

Коментирай