Здраве и красота

Храни с празни калории, от които се пълнее

Нутриционистите не посягат към тези продукти никога

06.08.2019г. / 15 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Различните храни имат различна хранителна стойност. За да контролирате успешно теглото си е важно да броите калориите, които приемате в рамките на 24 часа. Те не трябва да надхвърлят енергийния разход, който имате в зависимост от начина ви на живот и това дали се упражнявате редовно или не сте особено активни.

Една от най-често срещаните грешки в следването на диети е неглижирането на храните, носещи празни калории на организма. Ако мислите, че изключването на пържените картофки и бургерите е най-важното в борбата с килограмите, грешите.

1500 калории на ден за добра фигура>>>

Вижте кои са храните, които съдържат празни калории и които всъщност ви карат да пълнеете.

Безалкохолни напитки

Може да сте премахнали пържените, тестените и сладките храни изцяло от диетата си, но да продължавате да пиете газирани и безалкохолни напитки. Това не прави менюто ви здравословно, напротив. Сладките напитки, включително и онези, които не съдържат захар, но съдържат изкуствени подсладители, доставят празни излишни калории на организма. Ако се чудите защо усилията ви в отслабването изглеждат напразни, празните калории може да са в основата на проблема.

Не само че празните калории могат да възпрепятстват отслабването ви, но и могат да предизвикат допълнително повишаване на теглото.

Бял хляб

Белият хляб е богат предимно на рафинирани въглехидрати, които не са най-полезното нещо за здравето. Те са в основата на наднорменото тегло и възникването на диабет. Белият хляб е носител на празни калории, които буквално се разтварят в устата ви, тоест влизат в кръвния поток и обмяната на веществата без реално да носят енергийна стойност, само хранителна. Същото важи и за сладкарските изделия, които не ви засищат, а само ви карат да се усмихнете за момент.

Изчислете приема си на калории по формулата на Харис-Бенедикт>>>

Оризови закуски и снаксове

Много хора погрешно смятат, че безглутеновите оризови снаксове са добра алтернатива на обикновените чипсове и хрупащи закуски. Тези оризови снаксове са направени от силно рафиниран ориз, който е много богат на прости въглехидрати. Те увеличават секрецията на инсулин в кръвта многократно, което улеснява трансформацията на приетите калории в мастна тъкан.

Свързани статии

Маргарин

Маргаринът е един много популярен, за съжаление, източник на празни калории и трансмазнини. Консумацията му предизвиква напълняване и повишава риска от сърдечносъдови заболявания. Неговата нездравословна репутация идва от многократно рафинираните растителни масла, които претърпяват процеси на хидрогениране, което всъщност ги прави така вредни за здравето и талията.

Колко калории се изразходват при някои видове спорт>>>

Рафинирано олио

Без значение дали ползвате слънчогледово олио или фъстъчено масло (считано за полезно), ако то е рафинирано, неговите полезни свойства отиват на вятъра. Остават само празните калории от него.

Инстантни спагети

Въпреки че идеята да се приберете от работа и да си приготвите вечеря за точно 2 минути да е силно примамлива, не го правете. Инстантните спагети и всички подобни полуфабрикати, които се приготвят за няколко минути, са вредни, неполезни и изпълнени предимно с празни калории.

Коментирай