Здраве и красота

Как да подсладим кафето си без захар

Добавете натурално какао

25.05.2022г. / 12 24ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Кафето е една от най-консумираните напитки в световен мащаб. Всеки, който обича да се наслаждава на вкуса му, приготвя напитката си според настроението, предпочитанията, хранителния режим, който следва. Чашата с кафе трябва не само да е вкусна, но и полезна.

От друга страна знаем какви щети нанася на здравето консумацията на захар. С нея най-често подслаждаме кафето си.

Разбира се, има хора, които добавят мед, натурално какао или стевия. А защо не пробвате да добавите и някои от следните съставки, като здравословен заместител на захарта.

Бадемово мляко

Дори и да не сте веган, може да се насладите на вкуса на това мляко, което съдържа малко калории, но добри количества калций. На пазара има различни видове бадемово мляко, някои са с добавени мед и ванилия, което ще направи чашата ви кафе още по-вкусна.

Изберете кафе и разберете повече за себе си

Добавете фурми

За целта ще ви бъдат необходими качествени фурми, към които няма добавени подсладители. С тях не само ще подсладите кафето си, но ще си доставите магнезий, фибри и витамин В6. Вземете няколко фурми и ги накиснете във вода за 1 час, или ако нямате време да ги киснете, сложете ги в блендер и добавете малко вода. Смелете добре и от получената паста добавете желаното количество към кафето си.

Добавете малко масло

Може да ви звучи странно, но не са малко специалистите по здравословно хранене и отслабване, които ще ви кажат да пробвате вкуса на комбинацията масло и кафе. Освен че ще се отрази на енергийните ви нива, ще подобри и метаболизма ви.

Кокосова сметана

Тя е с чудесен вкус и малко по-плътна консистенция от кокосовото мляко. От биомагазините може да си я закупите без добавени захари. Подходяща е за приготвяне на ароматна чаша кафе, ястия, супи, сладкиши, торти, кремове. Богата е на полезни мазнини и калий.

Тъмен шоколад с висок процент на какао

Доверете се на качествения черен шоколад, който ще ви осигури важни антиоксиданти, благодарение на богатото си съдържание на натурално какао. Вземете малко парче от него и го пуснете в горещото си кафе. Бързо ще се разтопи, а за вас остава да се насладите на вкуса.

Кленов сироп

Подобно на меда, кленовият сироп е естествен и много полезен подсладител. Може да го ползвате не само за овкусяване на палачинки, купичката с овесени ядки, но и за здравословно подслаждане на кафето.

Свързани статии

Ванилов екстракт

Знаете ли, че ароматът на ванилия може да ни помогне да намалим глада за сладкиши? Добавете няколко капки ванилов екстракт към кафето си. Ще получите един елегантен вкус, а напитката няма да ви се стори толкова горчива.

Аромат на канела

Канелата може да замени захарта. Чудодейната подправка прави вкуса на кафето по-интересен, но също така контролира нивата на кръвната захар, подобрява метаболизма и настроението ни.

Снимка: Pexels

Коментирай