Здраве и красота

Как да ускорите метаболизма в средата на 30-те си години

С напредване на възрастта обмяната на веществата се забавя

19.06.2019г. / 12 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Навършването на 30 години е преломен момент в живота на всеки човек. Обикновено тогава кариерата и взаимоотношенията започват да придобиват по-стойностен и зрял облик. Започвате да се замисляте за семейство или за постигане на още по-високи цели в професионален план, стъпвайки на вече по-стабилна база в сравнение с 20-те си години.

Промени в този период от живота настъпват не само в социален и професионален план. Тялото ви също започва да се променя. Стареенето започва да се усеща по-осезаемо след средата на 30-те години. Започват да се обаждат разни болежки, които не са се появявали досега. Уморявате се по-лесно. Сънят ви спохожда все по-рано.

6 ключа към ускоряването на метаболизма>>>

Наред с тези промени се появява и характерното забавяне на метаболизма, белег на началото на остаряването. Ако не вземете необходимите мерки да му противодействате, рискът от покачване на теглото в по-сериозни размери също нараства.

Как да се справите със забавения метаболизъм?

3 мита за метаболизма, които ви пречат да отслабнете>>>

Започнете да се движите повече

Вероятно сте забелязали, че вече не е толкова лесно да се справите с някакви нищо и никакви три килограма, както преди. Когато сте били на 20, отслабването е било въпрос на седмица ограничения и сте успявали да влезете в любимите си дънки. На 30 нещата вече не стоят така. Необходими са усилия и постоянство за постигане на минимален успех.

Ето защо е от голямо значение да промените начина си на живот и да започнете да се движите повече от преди.

Променете храненето

Най-нормалната и естествена реакция в стремежа на човек да се пребори с излишното тегло е да намали калориите, които приема. Това обаче в известен смисъл е грешка, когато наближавате средната възраст, защото тази стратегия забавя още повече метаболизма. Вместо това е по-добре да преосмислите вида калории, които приемате. Поддържайте здравословен прием на не по-голямо количество калории от преди, но наблегнете на полезните протеини, мазнини и въглехидрати. Ограничете преработените храни, тестените и сладкарски изделия. Освен че предизвикват напълняване, тези храни се намесват и в хормоналния баланс, който става все по-крехък с времето.

6 важни неща, които трябва да знаем за метаболизма>>>

Набавяйте си нужната доза сън

Добрата почивка е от огромно значение за метаболизма. С напредване на годините ангажиментите, работата, семейството и проблемите ни пречат да спим добре. За да успеете да възстановите скоростта на метаболизма си и да върнете здравословните му граници е важно да си осигурявате необходимите дози сън всеки ден.

Коментирай
3 rate up comment 1 rate down comment
.... ( преди 4 години )