Здраве и красота

Причини за поява на зелени изпражнения

На какво се дължи

01.07.2019г. / 06 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Изпражненията са важен показател за състоянието не само на стомашно-чревната система, но и на целия организъм. Те се променят в зависимост от измененията във всяка малка брънка на метаболитните процеси в тялото. Изпражненията са показател и за някои заболявания и инфекции, заради което трябва да обръщаме внимание на всяка промяна в цвета и вида им.

Ако забележите, че изпражненията ви са придобили зелен цвят, вижте какви могат да са причините за това.

Признаци, че детето има глисти>>>

Яли сте нещо зелено

Зеленолистните зеленчуци, особено в големи количества през пролетта и лятото, могат да оцветят изпражненията в зелено. Преди да се изплашите, че нещо не е наред, помислете какво сте вечеряли.

Яли сте нещо синьо/ лилаво

Боровинките, къпините, патладжаните и всички оцветени в наситенолилаво плодове и зеленчуци могат да предизвикат зелено оцветяване на изпражненията в комбинация с нещо жълто в стомашното съдържимо или вследствие на реакции в стомашно-чревния тракт. Резултатът е зелен цвят на изпражненията, който е напълно безобиден.

Имате проблеми с жлъчката

Жлъчката (жлъчният сок) на жлъчния мехур има зелен цвят. Когато страдате от някакво заболяване или остро състояние, свързано с жлъчния мехур е възможно изпражненията да са оцветени в зелено, най-вече когато отделената жлъчка е в по-големи количества и се отлага в червата.

Свързани статии

След отстраняване на жлъчния мехур също се наблюдава повишено количество отделен жлъчен сок, който насища червата. Жлъчката се складира в жлъчния мехур, а когато той е отстранен, тя се стича директно в червата. Ще е необходимо време, докато тялото свикне с това обстоятелство и се настрои към абсорбацията на жлъчния сок.

Имате инфекция

Обикновено различни инфекции стоят в основата на зелени изпражнения, когато те са под формата на диария. Причиняват се от различни бактериални инфекции, като салмонела, ешерихия коли, клостридиум дифициле; паразити като гиардия, които предизвикват ускорени чревни движения и влошаване на чревната флора. Различни вируси, особено през лятото също могат да причинят остра инфекция, предизвикваща диария и зелено оцветяване на изпражненията.

Тревожни симптоми на чернодробни заболявания>>>

Антибиотици и други медикаменти

Не само заболявания и инфекции могат да причинят зелено оцветяване в изхождането. Приемът на някои лекарства също. Сред тях са антибиотици, медикаменти за борба с бактерии, например хеликобактер пилори, съдържащи някои метали. Някои противозачатъчни таблетки също могат да дадат такова отражение.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
анонимен ( преди 2 седмици )
Ами не знам ама аз вчера ядох Такис (син чипс много лют) и сега изпражнявам зеленотий
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време