Здраве и красота

Изненадващи храни, които да избягвате, ако искате да отслабнете

Полезни, но калорични

02.09.2019г. / 10 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато се опитваме да отслабнем пробваме всякакви диети и методи за ускоряване на метаболизма. Един от най-ефективните обаче си остава пресмятането на калориите, приети през деня. Така контролът на теглото е най-пълноценен, защото не се лишаваме от цели групи хранителни вещества например, и организмът ни се радва на богато разнообразие от храни.

Някои здравословни храни обаче носят повече калории от очакваното. Така те се явяват като допълнително количество към общото прието за деня, което може да се окаже разковничето за повишаването на теглото. Ето кои са те.

Храни, които не съдържат глутен (галерия)>>>

Смути

Смути е много популярен начин за консумиране на полезни хранителни вещества напоследък, но това не го прави диетично в никакъв случай. Смутитата обикновено съдържат повече калории, отколкото в една стандартна порция храна с месо и салата, тъй като за да се получи една чаша от гъстата плодова или зеленчукова напитка са необходими повече продукти. Съответно, това прави смутито наситено откъм калории. Неслучайно се препоръчва да се консумира сутрин, за да можете да изразходите приетите калории евентуално с течение на деня.

Суши

Сушито изглежда диетично, защото включва най-много 2-3 съставки, едната от които риба или морски дарове. Хапките са много малки и човек няма усещането, че поглъща много калории. Това обаче е лъжливо усещане, особено в комбинацията с винаги присъстващия бял ориз, който е наситен на въглехидрати. Ако похапвате повече рулца суши, за да се заситите, това играе лоша шега на вашата диета за отслабване.

Микс от овесени ядки и сушени плодове

Така наречената гранола, която се смесва с кисело или прясно мляко за закуска съдържа много голямо количество калории и всъщност не е никак диетична. Подходяща е в случаите, в които тренирате редовно или правите упражнения. Тази закуска е много наситена с въглехидрати и захари, които представляват стабилна калорийна добавка към останалия прием за деня.

Дресинг за салата

Дресингите на млечна или майонезена основа са едни от най-калоричните. Неусетно те добавят излишни калории, които се набъркват в дневния ви прием и идват в повече. Ако ползвате готови дресинги е още по-лошо, защото в тях има и сол, захар, хидрогенирани мазнини, които правят нещата още по-нездравословни.

Диетични напитки

Може да звучи примамливо да изпиете без угризения една диетична газирана напитка, но това е мит. Те съдържат много калории, понякога дори повече от нормалните безалкохолни със захар.

Свързани статии

Протеиново барче

Протеиновите барчета са примамливи, защото съдържат концентрирано количество протеин, което е предпоставка за ускоряване на метаболизма, но в тях се съдържат и много висок процент захари, които идват в повече към общия калориен прием. Ако не тренирате достатъчно, може да ви накарат да качите излишно тегло.

Кои храни да избягваме при хашимото>>>

Плодово кисело мляко

Нищо друго освен натуралното кисело мляко не може да се счете като диетично. Подсладените млека с добавени парченца плод обикновено съдържат и захари или изкуствени подсладители. Не се препоръчват при диета за отслабване.

Плодов сок

Прясно изцеденият плодов сок е полезен и богат на хранителни вещества и витамини, но е висококалоричен. В него се съдържа концентрирано количество въглехидрати, които влизат директно в кръвния поток и повишават нивата на кръвната захар, защото го консумираме без останалата част от плода, богата на фибри. А именно фибрите имат свойството да контролират нивата на захарта в кръвта и да помагат за по-бавното ѝ усвояване.

Коментирай