Здраве и красота

Какво да приготвите с едни от най-здравословните храни

За да бъдете винаги в добра форма

30.06.2019г. / 10 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Качествено птиче и червено месо, бобови растения, ядки, свежи плодове, подправки и зеленчуци... Това са само част от здравословните храни, които е добре да присъстват в менюто ни, ако искаме да бъдем в добра форма, да се чувстваме енергични.

Обичате ли да си приготвяте смути? А знаете ли кои съставки може да добавите към него, за да бъде максимално полезно и не толкова калорично? Повече за тях вижте тук, а в следващите редове споделяме няколко идеи за това какво да приготвите с едни от най-полезните храни.

Авокадо

Авокадото съдържа едни от най-полезните омега-3 мастни киселини, калий, витамини Е, К, В4. Подходящо е за диетични режими на хранене, защото е от онези полезни мазнини, които благоприятстват отслабването. Най-лесният начин да го консумирате е като си приготвите салата с него или вкусен тост.

Овесени ядки

Ако не страдате от непоносимост към овесени ядки, многобройните рецепти приготвени с тях засищат, дават енергия и подобряват перисталтиката на червата. Здравословно приготвени, овесените ядки ни осигуряват витамин Е, антиоксиданти и глутамин, помагат в отслабването, контрола на холестерола. Под формата на каша с плодове, мед и канела, кекс или палачинки, не пропускайте да ги направите част от вашето меню.

Нахут

Това е една от най-вкусните и полезни храни. Нахутът съдържа много фибри, полезни протеини, фитохимикали, които намаляват риска от рак. Редовната консумация на нахут се грижи за здравето на сърцето и костите, подобрява храносмилането. Него може да добавите към супи, ястия, салати или да си приготвите нахут, към който да добавите още и други полезни храни.

Киноа

Чудесна за приготвяне на ястия, салати, дори десерти. Киноата не съдържа глутен. Също така спомага за елиминирането на излишните килограми, осигурява ни желязо, фибри, магнезий. Редовната ѝ консумация забавя процесите на стареене на кожата, намалява риска от остеопороза и анемия. Споделяме една вкусна рецепта за салата с киноа.

Риба

Специалистите препоръчват да консумираме риба 2-3 пъти седмично. Лека и вкусна за хапване, рибата съдържа полезни мазнини като омега-3 и 6, витамини А, Е, D, витамини от групата В. Ако искате да отслабнете и да имате стегната фигура към спорта и хранителния ви план добавете риба. Ето идея как лесно да си приготвите нещо вкусно за хапване с нея.

Спанак

В ежедневното ни меню трябва да присъстват зеленолистни зеленчуци като спанак. Той съдържа важни хранителни вещества като желязо, витамини С и А, калий, фосфор. Спанакът е чудесен, ако страдате от запек, искате да имате повече енергия и да отслабнете. Хапва ви се нещо вкусно с него, но и бързо за приготвяне? Вижте една добра идея.

Снимки: Pexels; iStock

Коментирай