Здраве и красота

Защо да масажирате стъпалата си вечер преди сън

За да подобрите интимността

27.06.2019г. / 21 53ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Как се грижите за вашите стъпала? Може би често ги ексфолирате, подхранвате с етерични масла, подходяща козметика или си правите педикюр в бюти салона. Вероятно пропускате един ритуал, който бихте могли да си правите всяка вечер - отпускащият масаж на стъпалата. Само 10-15 минути са ви необходими, вечер, преди сън.

Какви са ползите от тази домашна терапия?

За по-добро кръвообращение

Ако работите дълги часове зад бюро или стоите продължително време на крак, в края на деня вероятно усещате болка и напрежение в долните крайници. Ако след работа не си организирате спортна активност, но дори и да спортувате, масажът на стъпала и краката преди сън, ще помогне на мускулите ви да релаксират.

Нежен, без излишен натиск, релакс масажът ще спомогне и за подобряване на кръвообращението.  

Защо спортът е важен за женското здраве?

За да подобрите интимността

Масажите на стъпалата могат да имат благоприятен ефект върху всяка система в нашето тяло. Но те са нещо приятно, с което може да повишите и интимността с любимия човек. Започвате с масаж един на друг, отпускате се, разговаряте, преоткривате се...

Превенция срещу травми

Дори и с най-удобните обувки може да се случи да се спънем или стъпим на криво. Още една причина вечер да си правите масаж на краката е, че той може да помогне за укрепване на мускулите и глезените. По този начин се намалява риска от травми при внезапни инциденти. 

Най-добрите етерични масла срещу крампи в мускулите

За понижаване на кръвното налягане

Освен че ще подобрите кръвообращението,  с помощта на краткия релаксиращ масаж на краката може да повлияете на високото кръвно налягане. Според проучване проведено в Университета на Маями, 10-минутен масаж, три пъти седмично, може да помогне за подобряване на настроението, понижаване на тревожността и кръвното налягане. 

Намалява симптомите на тревожност и депресия

Стресът е част от нашето ежедневие. Хубавото е, че според западни изследвания, проведени в областта на рефлексологията, честите, кратки масажи на стъпалата могат да намалят чувствата на тревожност и депресия. Както знаем в областта на стъпалата ни са разположени зони, отговарящи за определени органи и системи в тялото. 

4 начина, по които упражненията ви правят по-щастливи

Облекчете главоболието

Масажът на стъпалата може да помогне и за облекчаване на симптомите на главоболие. Ето защо, ако почувствате неразположение, вземете любимия си крем за стъпала и си направете лек масаж в рамките на няколко минути. 

Свързани статии

За облекчаване на неразположенията свързани с ПМС (предменструален синдром) и менопаузата

Напрежение, умора, главоболие, чести промени в настроението, повишен апетит. Това са само част от неразположенията, които жените изпитват преди месечния си цикъл или по време на менопауза. Вечерният масаж на стъпалата може да допринесе за подобряване на нашето физическо и емоционално състояние. 

Намалете отока около глезените 

Нездравословно хранене, бременност, прием на някои медикаменти, неудобни обувки, продължително седене/стоене и други... Това са само част от причините, които могат да предизвикат отоци в областта на глезените. Има начин да облекчите това неразположение. Една от техниките е именно краткият отпускащ масаж на стъпалата. 

Снимка: istock

Коментирай