Здраве и красота

Правят безкръвни операции в "Майчин дом" с робота "Да Винчи"

Стойността на апаратурата е 6 милиона лева

28.06.2019г. / 12 10ч.
Мария Дуковска
Правят безкръвни операции в "Майчин дом" с робота "Да Винчи"

В "Майчин дом" беше открита роботизирана система за хирургия "Да Винчи", от която ще могат да се възползват пациенти от цялата страна. Стойността на апаратурата е 6 милиона лева и ще позволява да се правят безкръвни операции.

Директорът на лечебното заведение проф. д-р Иван Костов каза в студиото на "България сутрин", че институцията е на повече от век и освен с раждания се занимава и с гинекологични лечения, така че с новата си придобивка ще има много възможности. 

"Всяка осигурена жена ще има достъп до тази технология. Разбира се, като всяко модерно нещо то има своята сцена. Самият робот е много скъп, клиничната пътека и тя е скъпа, така че моят призив към хората е да се осигуряват, за да търсят качествено здравеопазване", посочи проф. Костов.

>> 4 признака, че обилният ви цикъл излиза от нормални граници <<

Пред Bulgaria ON AIR директорът на "Майчин дом" обясни, че сега предстои и обучението на специалистите за работа със системата "Да Винчи".

Призовавал хората да се осигуряват, защото иначе след това се налагало на болниците да си търсят парите от пациентите. 

"Стига се до парадокса да ги караме да платят за медицинската услуга, което пък е нормално за всички цивилизовани държави. По-голямата част от неосигурените жени са от малцинствата", поясни проф. Иван Костов.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR.

>> Симптоми на ендометриоза, лесни за пропускане <<

Коментирай
Свободно време