Здраве и красота

Може ли тренировките да подобрят здравето на червата?

Да!

02.07.2019г. / 09 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

Тренировките за издръжливост и високо интензивните тренировки могат да променят микробиома на червата. 

Това показват резултатите от скорошно проучване на финландски учени. Богатата палитра от милиарди полезни бактерии в червата се насърчава от здравословния начин на живот, храната и по-специално редовните физически натоварвания. 

7 начина да балансираме червата>>>

Учените са открили, че интензивните тренировки за издръжливост повишават нивата на полезните бактерии, подобряват метаболитните процеси и потискат възпаленията в червата. 

Изследователите са наблюдавали 17 жени с наднормено тегло в продължение на 6 седмици. Те провеждали по 3 тренировки на велоергометър седмично. По време на проучването участниците не са направили промени в храненето си или в начина си на живот. 

Най-полезните храни за вагиналната флора>>>

Учените изследвали фекални проби от участничките, като открили промените в микробиома именно по този начин. 

Това ги накарало да заключат, че рутинните упражнения намаляват количеството и въздействието на лошите бактерии в червата, намаляват възпаленията и увеличават количеството на полезните микироорганизми в храносмилателния тракт. 

Наблюдавала се и тенденция към намаляване на лошия холестерол и фосфолипидите. 

Кои храни са богати на пробиотици?>>>

Въпреки че промените в микробиома на червата на участниците не били особено значителни, това кара учените да смятат, че все пак редовните тренировки могат да повлияят положително на здравето на червата. 

Това е още една добра причина да се упражняваме редовно. 

Коментирай