Здраве и красота

Тревожни признаци, че басейнът е опасен

По какво да познаем лошата хигиена и необезопасените плувни басейни

05.07.2019г. / 11 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В лятната жега един от най-достъпните начини да се разхладим, е да се излегнем край някой градски басейн. Хигиената в басейните обаче е съмнителна и колкото и добър да изглежда комплексът, винаги е важно да се вглеждаме в детайлите. Така можем да разберем дали наистина сме попаднали на чисто място или не трябва да влизаме в този басейн. Ето кои са знаците, за които да сте по-бдителни.

Малки басейни, подходящи за задния двор (галерия)>>>

Водата е замъглена или има боклуци

Един от първите и най-явни признаци, че водата в басейна не е чиста, е нейната прозрачност. Когато тя е намалена, значи басейнът не е особено чист. Ако в допълнение листата от дърветата, клечки, пръст, пясък или други боклуци плават във водата или се виждат на дъното, това е явен признак на замърсяване.

Водорасли или хлъзгави жълтозелени зони

Ако ви направи впечатление, че се хлъзгате, докато вървите покрай басейна или влизате в него по стълбичките му, значи във водата растат микроорганизми или водорасли. Топлата вода в басейните в комбинация със слънчевата светлина е идеална среда за развитие на тези организми.

Какво ни дебне от плувния басейн?>>>

Има няколко бебета в басейна

Бебетата са толкова сладки, но не са добра идея в басейна. Те все още нямат развит рефлекс да стискат и вероятността да наситят водата с урина и фекални бактерии е голяма.

Свързани статии

Басейнът е претъпкан

Избягвайте басейни, в които се къпят много хора едновременно. Това е почти пълна гаранция за увеличен брой бактерии и микроорганизми, които могат да ви заразят.

Най-честите кожни проблеми след плуване в басейн>>>

Басейнът няма огради

Ако сте с малки деца е важно да избирате обезопасен басейн, който да е ограден с огради, предотвратяващи свободното навлизане на малки деца във водата. Всичко се случва. Един миг невнимание и можете да изпуснете детето от поглед. Затова е добре да подбирате басейни с подходяща ограда.

Коментирай