Здраве и красота

Съсиреци по време на цикъл – какво ги предизвиква?

И кога са опасни

03.08.2019г. / 05 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Една от неприятните особености на менструалния цикъл са съсиреците. Те са често срещано явление при много жени и могат да бъдат предизвикани от различни причинители, някои от които медицински състояния, въпреки че не е задължително.

Най-често съсиреци получават жени, които имат по-тежък цикъл. Наблюдават се заради повишеното съсирване на кръвта, което създава условия за формирането им. Смята се, че в около ¼ от случаите появата на съсиреци е нормална и е временно явление. В останалите случаи обаче може да подсказват за някакъв проблем, който ги предизвиква.

Нормално ли е да има съсиреци при менструалния цикъл>>>

Миома и полипи

Миомата представлява доброкачествен тумор, който расте от вътрешната или от външната страна на маточната стена. Той може да засегне и околните тъкани и органи, причинявайки редица проблеми и неразположения. Полипите са малки израстъци по повърхността на маточната лигавица, които могат да станат злокачествени в някои случаи. И двата вида формации могат да причинят съсиреци по време на цикъл, които са един от симптомите, сочещи за абнормален растеж.

Какво говори цветът на менструацията за здравето>>>

Противозачатъчни хапчета

Ако взимате противозачатъчни таблетки трябва да знаете, че един от възможните странични ефекти от тях е появата на съсиреци. Приемът дори на нискодозирани таблетки антибебе в много случаи причинява сгъстяване на кръвта и повишава риска от тромбози и емболии, описани в съдържанието на тези медикаменти.

Свързани статии

Спонтанен аборт

При спонтанен аборт се отделя подготвената за зародиша плацента. Ако абортът е в самото начало на бременността изхвърлянето ѝ от тялото кара жените да мислят, че това е просто съсирек.

6 патологични проявления на менструалния цикъл>>>

Преканцерозни и канцерозни лезии/ ранички

В някои случаи раничките и лезиите по шийката на матката и маточната лигавица могат да са в основата на появилите се съсиреци по време на месечен цикъл. От голямо значение е навременната консултация със специалист гинеколог или онкогинеколог, който да ви посъветва как да процедирате, за да овладеете рисковете. Въпреки че в повечето случаи повишеното кървене по време на менструация и съсиреците не са симптом на злокачествен проблем, е добре състоянието ви да бъде качествено и навременно диагностицирано.

Коментирай