Здраве и красота

Хранителни комбинации, които да хапвате след 30

За повече здраве

15.07.2019г. / 12 08ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Натурално кисело мляко със сурови бадеми, пълнозърнеста филийка с фъстъчено масло (без добавени сол, захар)... Звучи вкусно, нали? Всекидневно консумираме комбинации от храни. Някои от тях са вредни, но има такива, които подобряват здравословното ни състояние. След 30-годишна възраст не само метаболизмът ни се променя, но и редица други процеси в тялото. Ето защо не можем да си позволим да не обръщаме внимание на храната, която консумираме.

Днес в здравната ни рубрика, споделяме няколко полезни хранителни комбинации, които да консумирате след 30.

Домати и авокадо

Вкусните домати са богати на ликопен, каротеноиди, които са антиоксиданти и намаляват риска от рак и сърдечносъдови заболявания. Ако сте забелязали, начинът на хранене в средиземноморската култура включва комбинацията от авокадо и домати. Според учени ликопенът се абсорбира по-добре, когато има малко мазнина към него като зехтин, авокадо.

6 неподозирани храни, които подобряват сърдечното здраве

Овесена каша и пресен портокалов сок

Американско проучване показва, че консумацията на фреш от портокал, който е богат на витамин С в комбинация с овесена каша, спомага за прочистване на артериите и намалява риска от инфаркт.

Двата продукта съдържат съединения, наречени феноли. Те спомагат за стабилизирането на така наречения лош холестерол, когато се консумират заедно.

Пийте овесено мляко за здраво сърце и добро зрение

Боровинки и грозде

Според специалисти, комбинацията от някои плодове, осигурява повече ползи за здравето, отколкото ако консумираме само един вид плод, тъй като така се увеличава антиоксидантният капацитет. Безспорно, едни от най-полезните плодове са сините боровинки и гроздето. Те ни осигуряват важни антиоксиданти, които спомагат за укрепването на кръвоносните съдове, намаляват риска от образуването на тромби, грижат се за здравето на очите, контрол на кръвната захар (боровинки). Вкусните плодове са богати и на витамини А, С, К, фолиева киселина, ресвератрол.


Червено месо и розмарин

Обичаме да си приготвяме сочни пържоли на грил, скара, тиган, във фурната. Вероятно сте чували, че според някои учени, овъгленото месо има канцерогени, които могат да причинят рак. От друга страна, месото се съчетава чудесно с розмарин. Билката съдържа ценни антиоксиданти, като карнозна киселина, за която се смята, че намалява причиняващите рак хетероциклични амини.

Храни, които са натурални лаксативи (галерия)

Шоколад и ябълки

Ако обичате комбинацията от шоколад и плодове, може да опитате не само тази с ягоди, но и с ябълки. Ябълките, особено червените, са с високо съдържание на противовъзпалителен флавоноид, наречен кверцетин. Това съединение намалява риска от алергии, сърдечни проблеми, рак на простатата и белите дробове.

От друга страна, шоколадът с високо съдържание на какао, гроздето, червеното вино, ни осигуряват флавоноид наречен катехин. Той е мощен антиоксидант, който намалява рисковете от атеросклероза и рак.

Киноа и риба

Киноата не съдържа глутен и е чудесна за вашата диета. Консумацията ѝ ще ви осигури магнезий, желязо, витамин В2, намалява риска от рак и сърдечни проблеми. Тя съдържа и лизин, – алфа аминокиселина, която спомага за растежа и възстановяването на тъканите. Киноата е подходяща за консумация, ако страдате и от запек.

С какво да я комбинирате? Опитайте с риба като сьомга, риба тон, скумрия, пъстърва. Рибата е с високо съдържание на витамин D. Според проучвания, слънчевият витамин намалява риска от рак.

Свързани статии

Броколи и домати

Вкусна комбинация, която намалява риска от развитието на рак на простата.

Снимка: pexels

Коментирай