Здраве и красота

8 причини за сърбеж около ануса

Какво го предизвиква

15.07.2019г. / 10 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато се появи сърбеж около дупето ви и по-точно ануса, може да е наистина притеснително да го признаете. Много хора предпочитат да се самолекуват вместо да отидат на лекар заради притеснението от прегледа. Появата на силен и постоянен сърбеж около ануса обаче може да не е моментно неразположение, а да е провокиран от някои здравословни състояния.

Не пренебрегвайте сърбежа през бременността!>>>

Глисти

Глистите са малки паразитни червеи, които се развиват в дебелото черво и могат да предизвикат сърбеж в областта на дупето. Други симптоми, които издават наличието на глисти са чести разстройства, загуба на тегло, гадене, повръщане, нервност, анемия, безсъние, коремни болки.

Хемороиди

Хемороидите могат да предизвикат не само болка и трудност при седене и изхождане, но и сърбеж около ануса. Това е така заради възпалената хемороидална тъкан на ректума, която се подува, а в някои случаи и кърви.

Бършете се твърде агресивно

Много хора правят грешката да бършат ануса прекалено агресивно след изхождане. Това крие риск от протриване на деликатната кожа в тази зона, което води до сърбеж, а може да предизвика и по-сериозни проблеми, включително разраняване и кървене.

Как да се отървем от сърбежа по време на тренировка?>>>

Бършете прекалено малко

От друга страна, недостатъчното избърсване след ходене до тоалетна пък крие риск от застояване на фекални бактерии, микроорганизми и остатъци от фецес, които да предизвикат възпаления, инфекции и проблеми, свързани със замърсяване. Един от симптомите е сърбеж.

Екзема

Екземата се нарича още атопичен дерматит. Това означава, че може да се появи на различни места по тялото, нямащи нищо общо на пръв поглед. Силният сърбеж в областта на дупето може да е предизвикан от това кожно състояние.

Свързани статии

Кожата ви не може да диша

Възможно е да носите прекалено тясно бельо от синтетична материя, което да предизвиква сърбежа ви. Също така тесните дрехи над бельото могат да окажат допълнително утежняващо влияние.

Състояния, които често се бъркат с алергия>>>

Гъбична инфекция

Гъбичките могат да засегнат най-различни части на тялото, включително ануса и ректума. Освен със сърбеж инфекцията се характеризира и с неприятна миризма.

Алергия към препарат за пране

Най-добрият вариант е причината за сърбежа да се крие в алергия към препарати за пране. Достатъчно е да смените препарата, който ползвате, с друг, за предпочитане хипоалергенен и сърбежът ще премине.

Коментирай