Здраве и красота

Причини за лесна поява на синини по тялото

Защо капилярите ви се пукат лесно, а синините не изчезват със седмици

12.07.2019г. / 14 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

На много хора им се е случвало да видят синина на тялото си без изобщо да се сещат да са се удряли някъде. В други случаи пък синините излизат и при най-лекото удряне в ръба на масата например.

Понякога увреждането е толкова силно, че синината се разширява, потъмнява, разсейва се в продължение на седмици.

5 ранни симптома на запушен кръвоносен съд>>>

Какви могат да бъдат причините, които да предизвикват лесна поява на синини?

Хранителни добавки

Някои хранителни добавки, отпускани без рецепта, могат да предизвикат поява на синини по тялото, колкото и странно да звучи. Сред тях са джинджифил, чесън, женшен, омега-3, гинко билоба, сау палмето, витамин Е. Като част от възможните странични ефекти от приема на тези добавки може да е изтъняването на стените на капилярите и лесното им спукване.

Полът ви

Ако сте жена е много по-вероятно да ви излизат синини, отколкото ако сте мъж. Мъжете просто имат по-плътна кожа от жените, защото имат по-високи количества колаген, който защитава повърхностно разположените кръвоносни съдове от нараняване.

6 странични ефекта от фитнеса>>>

Остарявате

Честата поява на синини се среща повече при хора над 45-годишна възраст, защото с напредване на възрастта колагенът намалява. Кръвоносните съдове стават по-крехки и се пукат лесно.

Приемате медикаменти за разреждане на кръвта

Антикоагулантите и антиагрегантите са предназначени да разреждат кръвта и да предотвратяват образуването на тромби. Ако приемате такива медикаменти по някаква причина, те най-вероятно са в основата на появата на синините.

Антидепресанти

Някои антидепресанти имат този страничен ефект. Те се намесват в процесите на коагулация на кръвта и могат да причинят лесна поява на синини.

Кортикостероиди

Кортикостероидите също имат този страничен ефект в някои случаи. Обикновено се използват за потискане на алергични или възпалителни процеси, придружени с подуване, зачервяване, сърбеж. Най-честите причини, поради които се предписва терапия с кортикостероиди са екзема, лупус, псориазис.

Болки, които никога не трябва да игнорирате>>>

Дефицит на витамини

Недостигът на витамин С и К може да е свързан с необяснимите синини, които имате. Витамин С е важен компонент в зарастването на раните и синтеза на колаген. Желязодефицитната анемия също е една от възможните причини.

Коментирай