Здраве и красота

3 летни напитки за повишаване на имунитета

За повече здраве

12.07.2019г. / 11 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тялото ни се нуждае от всекидневни грижи. То иска пълноценна почивка, спортна активност, здравословни храни, начини да се справим със стреса, по-малко вредни навици... Колкото и да се опитваме да водим здравословен начин на живот, неговият имунитет е изложен на постоянна атака. Докато есента и зимата са сезони, които свързваме с чести настинки, грип, през летните месеци също се нуждаем от поддържане на защитните сили на организма.

Днес в здравната ни рубрика, споделяме 3 летни напитки с приятен вкус, за силен имунитет.

Сок от домати и моркови

Чудесна комбинация от вкусове, богата на витамини С и А. Това са едни от най-важните антиоксиданти за повишаване на имунната система.

Витамин С спомага за образуването на структурен протеин в кожата, наречен колаген, който я поддържа красива, здрава, силна, като по този начин действа като бариера за предотвратяване на навлизането на болестотворни патогени. Също така спомага при синтеза на бели кръвни клетки, които се борят с инфекциите.

Как изглеждат 100 калории в плодове, ядките и зеленчуците

От друга страна, витамин А намалява риска от инфекции и поддържа повърхността на лигавицата, като регулира активността на Т клетките, В клетките и цитокините.

Необходими съставки за сока:

  • 1 голям домат;
  • 1 портокал;
  • 1 ябълка;
  • 4 големи моркова;

Всичко това минава през сокоизстисквачката.

Напитка с диня и семена от чиа

Няма по-освежаващо в летните горещи дни от добре изстудена диня, нали? Динята ни помага да останем хидратирани и е богата на витамини А, С и В6, които допринасят за подобряване на имунитета.

Големите количества антиоксиданти, съдържащи се в малките семенца от чиа са важни за сърдечното здраве, като помагат и за предотвратяване образуването на свободни радикали и спомагат за по-бързото възстановяване по време на настинки.

7 статии за здравословно хранене и отслабване

Как да си приготвите напитката за стимулиране на имунитета? В кухненски блендер смелете до гладкост 6 чаши нарязана диня без семките, 1/2 чаша листа от мента, 2 супени лъжици лимонов сок и 1 с. л. семена от чиа, които предварително сте накиснали за няколко часа във вода, за да набъбнат.

Сок от ябълки, моркови и джинджифил

Ябълките ни осигуряват разтворими фибри, които намаляват възпаленията, водещи до различни заболявания и затлъстяване, но също така укрепват и имунитета.

10 невероятни ползи от кайсиите

Морковите са богати на бета-каротин, антиоксидантният витамин А може да намали риска от развитието на заболявания като рак, диабет, ревматоиден артрит, сърдечносъдови заболявания и други.

Не на последно място е ароматният джинджифил, за който знаем, че повишава защитните сили на организма.

Най-добрите мазнини за здравето на мозъка

За да си приготвите тази освежаваща напитка ще ви бъдат необходими:

  • 4 моркова;
  • 1 ябълка;
  • 1 круша;
  • 1/4 обелен корен от джинджифил;

Всички съставки минават през сокоизстисквачка.

Коментирай