Здраве и красота

Хранителни комбинации, подходящи за след тренировка

С какво да задоволите глада и да възстановите мускулите

17.07.2019г. / 14 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тренирате усилено. Искате не само да се отървете от излишните килограми, но и да стегнете и оформите фигурата си. Подложили сте се на диета, която сте възприели като начин на хранене в дългосрочен план. Това е чудесно, но не се лишавайте и от някои важни междинни закуски след тренировка, които помагат на мускулите и тялото ви да се възстановят. Доста трениращи хора правят грешката да не хапват нищо след упражнения, за да не се изгуби ефектът от тренировката.

Популярни хранителни комбинации, които са вредни (галерия)>>>

Това е погрешно схващане, което пречи на правилния метаболизъм в мускулите и тялото. За да се възстановят те след усилието от физическото натоварване, е от огромно значение да ги подхраним с подобаващите хранителни комбинации. Ето няколко примера:

Препечена пълнозърнеста филийка с яйце

Тост с яйце звучи като подходяща комбинация само за закуска, но това не е така. Тази хранителна комбинация е подходяща, защото в нея се съдържат достатъчно въглехидрати и протеини, които да възстановят мускулите. Гликогенът, складиран в мускулите, който е въглехидрат, е основният източник на енергия за работата на мускулите. Затова след тренировка е добре да възстановите този компонент, като похапнете малко здравословни въглехидрати в комбинация с полезни протеини.

Черен шоколад и череши като смути

Тази възстановяваща напитка има чудесни свойства. Тя е чудесна антиоксидантна бомба, която възстановява силата на мускулите и премахва болката след тренировка. Освен това увеличава издръжливостта. Можете да добавите и малко кисело мляко, като допълнително стимулиращ възстановяването протеин.

Зелен чай

Зеленият чай е изключително богат на антиоксиданти. Те се борят с възпаленията в мускулите след упражнения и намаляват болката. Освен това зеленият чай е невероятен енергиен стимулант, който възвръща силите и бодростта.

Сладки картофи

След тренировка можете да си похапнете печен сладък картоф без угризения. Въпреки че сладките картофи са въглехидрати, те са много полезни, защото са сложни по състав и изискват повече време за обработка. Това поддържа нивата на кръвната захар и инсулина в норма, което е важно за контрола на теглото.

5 хранителни комбинации, които се борят мощно с възпаленията>>>

Микс от ядки и сушени плодове

Ако не сте гладни за същинска хранителна порция, а искате да похапнете малко след тренировка, ядките със сушени плодове са идеални за тази цел. Важно е ядките да не са подсолени. Изберете бадеми, орехи, кашу, сушени банани, червени боровинки, кокос и пълнозърнести овесени трици. Комбинацията съвместява полезни въглехидрати, мазнини и протеини.

Енергийни барчета без печене

Най-лесният начин да възстановите енергията си и да хапнете нещо сладко и засищащо след като излезете от фитнеса, са протеиновите барчета. Можете обаче да си направите такива и вкъщи без добавени захари и знайни и незнайни вещества в тях, които носят скрити калории.

За да си направите домашни протеинови барове, са ви необходими бадеми, сушени сливи, фурми, червени боровинки, например. Блендирайте всичко в блендер или кухненски робот. Ще се получи лепкава смес, която да оформите в правоъгълна форма в тава върху хартия за печене. Охладете в хладилник за през нощта. На сутринта нарежете сместа на малки правоъгълни барчета.

Най-неподходящите хранителни комбинации>>>

Оризови крекери, хумус и зеленчуци

Една стабилна комбинация от храни ви помага да се подкрепите до следващото основно хранене, а и да възстановите мускулите си след тренировка. Това е страхотната комбинация от зеленчуци, хумус и оризови крекери, които ще ви заситят и доставят полезни хранителни вещества.

Кисело мляко с боровинки

Киселото мляко е прекрасен източник на протеини и полезни мазнини. В боровинките пък се съдържат антиоксиданти и витамини. Тези две храни се допълват взаимно и подсилват полезния си ефект върху организма.

Коментирай