Здраве и красота

3 случая, в които рискът от топлинен удар е по-висок

Бъдете внимателни

18.07.2019г. / 15 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лятото е дългоочакван и любим сезон на повечето хора, но той крие своите опасности. Жегата и силното слънчево греене могат не само да предизвикат изгаряния и да повишат риска от рак на кожата, но и представляват опасност за сърцето, нервната система и вътрешните органи. През лятото процентът на топлинните удари естествено се повишава и това си има своите причини.

Как горещината влияе на здравето>>>

Горещината е опасна за всички хора, особено за тези, които прекарват повече време на открито и се движат по-активно, за малките деца, за възрастните и за страдащите от хронични заболявания.

Какво представлява топлинният удар?

Топлинен удар е сериозно състояние, което настъпва, когато вътрешната температура на тялото надвиши 39,4 градуса по Целзий. Обикновено е резултат от излагането на екстремно високи температури и прекарване на време под яркото слънце.

Топлинният удар е спешен случай, при който трябва да се действа незабавно.

При топлинен удар тялото се опитва да понижи собствената си температура, като последователно изключва работата на отделни органи, за да запази енергия за сърцето и мозъка. Това може да доведе до бърза полиорганна недостатъчност и смърт.

Как да се справим с жегата през лятото>>>

Ранните признаци на топлинен удар включват изпотяване, зачервена кожа, замаяност, повръщане, объркване и изгубване на съзнание. Могат да се появят дезориентация, заблуда, неспособност за оценка на ситуацията, липса на моторна координация, гърчове, припадък.

Топлинният удар не трябва да се лекува в домашни условия, а трябва да се потърси незабавна лекарска помощ. Състоянието е много опасно и не трябва да се неглижира. Веднага щом разпознаете признаците, потърсете спешна помощ.

Кои хора са с по-висок риск от топлинен удар през лятото?

Симптоми на прегряване, опасни за живота>>>

Спортуващите интензивни спортове през лятото

Горещината през лятото е много опасна за всички хора, особено за онези, които се упражняват интензивно и се подлагат на тежки упражнения, дори в климатизирани помещения, но най-вече навън. Най-голям процент на получили топлинен удар обикновено се наблюдава през юли и август, когато температурите са най-високи.

Свързани статии

Трениращите на открито

Ако обичате да правите джогинг всеки ден и не пропускате тренировка трябва да знаете, че през лятото този тип двигателна активност може да е по-опасна, отколкото през останалото време от годината. Взимайте необходимите почивки и пийте повече вода. За предпочитане е да тренирате на открито в ранните сутрешни часове или по-късно вечер след 20 часа.

Дехидратация

В рисковата група попадат и хората, които не пият достатъчно вода през горещите летни дни. Това важи не само за трениращите, но и за онези, които прекарват време навън през лятото. При топлинен удар могат да се засегнат сериозно сърцето и черният дроб. Ако имате някакъв проблем в тази здравословна област е задължително да пиете по-големи количества вода за профилактика. Дехидратацията е особено опасна за страдащи от хронични заболявания, които прекарват време на открито.

Коментирай