Здраве и красота

Най-важните храни за здравето на косата

Съдържат цинк, биотин, протеини и витамини

01.09.2019г. / 15 29ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравата коса е силна, бляскава, еластична и лъскава. Нейната жизненост трябва да си личи в движението ѝ. Когато косата е скоклива и плавно движеща се, тя изглежда не само здрава, но и феноменално красива.

Как лененото семе прави косата по-здрава и красива>>>

За да постигнете такава висота в грижата за косата преди всичко трябва да се храните с подходящите за нея продукти. Някои определени храни съдържат важни за косъма вещества, които го изграждат, регенерират и подхранват.

Сьомга

Сьомгата е чудесен източник на протеини, пълна е с омега-3 мастни киселини, които са важни за скалпа и неговото здраве. Друг добър източник на омега-3 е лененото семе.

Тъмнозелени листни зеленчуци

Масло от черен кимион за здрава и бляскава коса>>>

Тези зеленчуци съдържат големи количества витамин А и С, които са необходими за продукцията на себум. Може и да ви се иска да намалите омазняването на косата, като блокирате себума, но той е важен за овлажняването и подхранването на косата по естествен път.

Бобови

Бобовите култури са превъзходен източник на протеини, желязо, цинк и биотин – елементи, които са от съществено значение за косата. Те се съдържат в повечето хранителни добавки за здрава коса. Вместо да приемате такива таблетки, наблягайте на бобовите храни.

Ядки

Цинкът присъства в почти всички видове ядки. Най-богати на този минерал са орехите, кашуто, бразилските орехи и бадемите. Те доставят важния за косата цинк в големи количества. Елементът е от голямо значение и за имунната система.

Птиче месо

Дефицитът на протеини или неправилните протеини в недобро съотношение могат да окажат вредно влияние върху косата, понякога дори могат да причинят косопад. Включвайте птиче месо в седмичното си меню, за да нямате тези проблеми. Най-препоръчително е пуешкото месо, което е по-сухо и богато на полезни протеини и мазнини.

Яйца

В яйцата се съдържа голям набор от хранителни вещества и витамини за цялостно здраве. Сред тях са цинк, протеини, биотин, витамин В12, които са важни специално за косата.

Пълнозърнести храни

Свързани статии

Тези храни също са много добър доставчик на цинк, витамини от група В, както и желязо.

Стриди

Освен че са доказан афродизиак, стридите са полезни и за косата ви, защото са сред първенците по съдържание на цинк. Цинкът е мощен антиоксидант, който помага за регенерирането на косъма и стимулира неговия растеж.

Защо е вредно да спите с мокра коса?>>>

Моркови

Морковите са полезни за очите, но и за косата. Благодарение на каротиноидите в състава си, както и витамин А, морковите подобряват състоянието на косата.

Снимки: iStock

Коментирай