Здраве и красота

Симптоми, които никога да не криете от лекаря си

Консултирайте се колкото се може по-скоро

23.07.2019г. / 15 22ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Толкова много ангажименти, а толкова малко свободно време. Работата, децата, семейството, няма как да ги пренебрегнете в ежедневието си. Затова и често пренебрегвате здравето си. Съвременният човек е все повече фокусиран върху ангажиментите си и все по-малко върху здравето си. Затова и често сме склонни да пренебрегваме наглед безобидни симптоми, които обаче могат да са сигнал за сериозен здравословен проблем.

Най-разпознаваемите симптоми на инсулт>>>

Ако изпитвате някои от следните особени усещания, не ги крийте от лекаря си, а веднага потърсете неговото мнение. Той ще ви направи необходимите изследвания, за да се установи има ли повод за притеснение.

Силно главоболие

Главоболието е доста често срещано при много хора, затова и повечето от нас го неглижират. То може да е показател за сериозни проблеми и състояния, но може и да възникне заради стрес, напрежение и недоспиване. Въпреки това, ако се появи силно главоболие, което не минава така лесно с едно обезболяващо хапче, потърсете лекарско мнение. Възможно е да е сигнал за кръвоизлив, стеснен кръвоносен съд или наближаващ инсулт. Болките в главата не трябва да се подценяват.

Внезапна загуба на слух

Ако изпитвате внезапно появили се нарушения в слуха, загуба на слух или заглъхване, които не изчезват в рамките на минути, това в най-лошия случай може да е тумор в мозъка, който да притиска слуховия нерв. Също така това е един от симптомите на множествена склероза или на наближаващ удар.

Подуване в стомаха и червата, придружени с болка

Подуване, газове и болка в коремната област са чести симптоми, подобно на главоболието. Затова и често не им се обръща внимание. Ако обаче те продължават дълго и не се влияят от това с какво се храните, а продължават да се появяват, това може да е симптом на язва, апендисит, гастрит.

Симптоми, подсказващи за различни автоимунни заболявания>>>

Замаяност, световъртеж

Замаяност може да се появи по много различни причини, повечето от които наистина безобидни и моментни, например лека дехидратация. Но също така може да подсказва ниска кръвна захар, предвещаваща колапс или неконтролиран диабет. Световъртеж, придружен с болки, изтръпвания и замъгляване на съзнанието може да предвещава инфаркт или инсулт.

Свързани статии

Затруднения в уринирането

Най-лошото, което може да се окаже при такъв симптом, който е неглижиран дълго време, е тумор на простатата при мъжете. Каквато и да е причината да се появят смущения в уринирането, не отлагайте прегледа и бъдете честни с лекаря си. Дори невинна инфекция на пикочните пътища трябва задължително да бъде лекувана навреме.

Болка в гърба

Болките в гърба могат да възникнат заради лоша поза по време на работа или шофиране, при вдигане на тежести, при неправилна стойка, при продължително седене или стоене в изправено положение. Но може и да е вследствие на възпаления, които притискат нервите, излизащи от гръбначния стълб.

Тихи симптоми на инфаркт>>>

Проблеми със зрението

Никога не игнорирайте внезапно появили се загуба на зрение, замъглено зрение, затруднения в говора, слабост на мускулите, изтръпване по крайниците, най-вече ръцете. Това са едни от най-застрашаващите симптоми на скоро наближаващ или случващ се в момента удар.

Коментирай