Здраве и красота

Какво да не правим при слънчево изгаряне

Грижете се добре за кожата си през лятото

24.07.2019г. / 06 22ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

В разгара на лятото времето ни радва с все повече топли и приятни слънчеви дни. Удоволствието да прекарваме голяма част от свободното си време навън обаче крие и някои рискове като слънчево изгаряне. Макар и често да говорим колко е важна слънцезащитата и че трябва внимателно да подбираме продуктите, с които предпазваме кожата си, все пак се случва да забравим или пък да се унесем в приятни занимания, и кожата ни да изгори. Ако това ви се случи е важно да се погрижите навременно за състоянието на кожата и да избягвате следните действия:

Стойте далеч от слънцето, доколкото е възможно.

Ако сте получили слънчево изгаряне, задължително е известно време да се прикривате от пряката слънчева светлина. Може да ви се иска да стоите на слънце, но рискувате да влошите много повече състоянието си. Не пренебрегвайте опасността. Слънчевото изгаряне, стига да не е в прекалено голяма степен, е състояние, което се подобрява в рамките на 3 до 7 дни.

>> Симптоми на рак на кожата, различни от нова бенка <<

Опитайте се да не пипате и белите кожата.

Понякога това е много изкушаващо, когато кожата започне леко да се бели и ние сме съблазнени да ѝ „помогнем“ да се изчисти от мъртвата кожа, но всъщност така може да затрудните нейното оздравяване. Беленето на кожата, пилингът при слънчево изгаряне може да навреди и да доведе до инфекция. Повечето дерматолози съветват да оставите кожата да се обели по естествен път, без да пришпорвате процеса.

Внимавайте с горещите душове

Ако искате по-бързо да се възстановите и отново да се радвате спокойно на слънчевите лъчи, то недейте да взимате горещи душове или пък много топли вани. Горещата вода ще изсуши кожата допълнително, отнемайки нейните естествени масла, но също така ще раздразни възпалената кожа още повече. Препоръчително е да се къпете с хладка вода, която няма да дразни кожата.

>> Как се променя кожата ви на 20, 30, 40 и 50? <<

Избягвайте продукти с агресивни съставки.

В това състояние кожата ви е изключително уязвима и най-лекото раздразнение може да ѝ навреди. Ако искате да успокоите кожата си, консултирайте се с лекар или с фармацевт за подходящ продукт, за да сте сигурни, че няма да приложите средство, което да влоши здравето ви още повече.

Намалете спорта.

Според някои дерматолози интензивните физически тренировки не са добра идея при изгаряне, тъй като крият риск не само от претопляне, но и потта би могла да причини допълнително раздразнение на вече възпалената кожа. Бихте могли да изчакате 2-3 дни, преди да възобновите динамичните спортни дейности.

Коментирай