Здраве и красота

Опасни комари пренасят вирусен менингит

Използвайте репеленти, съветва д-р Татяна Червенякова

05.08.2019г. / 10 57ч.
Аз жената
Опасни комари пренасят вирусен менингит

Комари разнасят вирусен менингит у нас. С близо една трета повече са случаите на менингит от началото на годината в сравнение с предходната. Държавата отпусна допълнителни 2 млн. лева за справяне с комарите.

Заболяването не е типично за нашите ширини, но е започнало да се проявява с промяната на климата, коментира проф. д-р Татяна Червенякова от Инфекциозна болница за случаи на западнонилска треска у нас.

>> 3 растения, които гонят кърлежи и бълхи от градината <<

Инфекцията се предава чрез комарите, а при усложнените форми на заболяването се стига до хоспитализация. Усложненията са едва около 1%, уточни проф. д-р Червенякова.

В голяма част от случаите заболяването преминава леко – с температура, втрисане и общо неразположение. Обичайно преминава след 2-3 дни.

>> Как да предотвратим ухапванията от насекоми <<

„При тези валежи е много трудна борбата с комарите. След всеки валеж трябва да бъде пръскано. Не бива да мислим, че всички комари са заразени с вируса. Индивидуалната защита е наличието на репеленти, другото е в обсега на държавата“, коментира още проф. д-р Татяна Червенякова пред Bulgaria ON AIR.

Коментирай