Здраве и красота

Камъни в сливиците – какво представляват?

И кога са опасни?

10.08.2019г. / 05 27ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сливиците са важен лимфен орган и въпреки че могат да предизвикат много проблеми и болка, те имат своето предназначение. Стига да са здрави и да работят добре, сливиците предпазват тялото от навлизане на опасни бактерии и микроорганизми през устата.

Освен възпаление и гной, по сливиците могат да се образуват и камъни, колкото и невероятно да звучи. В повечето случаи те са безобидни, но могат да причинят и сериозни здравословни проблеми.

Изпитан лек при болно гърло и възпалени сливици>>>

Какво представляват камъните в сливиците?

Камъните в сливиците са твърди калциевидни образувания, които се появяват върху порите на сливиците. Обикновено са жълти или бели. Формират се дълбоко в сливиците, но когато стигнат повърхността на органа могат да се видят и с огледало. Според проучване, публикувано в Journal of Otolaryngology-Head and Neck Surgery, камъните в сливиците са сходни по минерална структура с плаката и зъбния камък, полепващи по зъбите.

Как се формират камъните в сливиците?

Сливиците са част от имунната система. Те улавят бактериите и филтрират болестотворните микроорганизми в устата. Освен тях, те улавят и малки частици от храна и мукус. С натрупването им е възможно тези вещества да се вкалцят и да се образуват камъни. Те запушват порите на сливиците, което може да доведе до растеж на бактерии, като лошият дъх е най-малкият проблем при такива случаи.


Снимка: iStock

Какви са признаците на камъни в сливиците?

Много хора, които имат камъни в сливиците не подозират за тях, защото нямат никакви симптоми.

Как да намалите болките при ангина?>>>

Възможно е да се появят зачервяване, болки, дразнене в гърлото, подобно на вирусна инфекция, лош дъх. В по-тежки случаи се появяват трудности в преглъщането, възпаление и набъбване на сливиците. В тези случаи се налага лечение с антибиотици, за да се блокира бактериалната инфекция.

Медицината все още не е наясно кои хора са най-податливи и предразположени към образуване на камъни в сливиците, тъй като няма ясно изразен единен механизъм за този процес. Все пак камъни в тези органи се наблюдават по-често при тийнейджъри, както и при хора с по-слаба имунна система и при такива, които имат по-ясно и дълбоко изразени пори по сливиците.

Какво да правите, ако забележите камък по сливиците?

Ако нямате никакви симптоми и камъкът или камъните не предизвикват възпаления и болка, можете да опитате с редовно правене на гаргара.

5 начина да победите лошия дъх>>>

Ако не можете да ги отстраните и ви причиняват болка и дискомфорт, посетете специалист уши-нос-гърло.

Коментирай