Здраве и красота

Невинни грешки, които поставят бъбреците в риск

Ежедневното им допускане може да доведе до нарушената им функция

05.09.2019г. / 08 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бъбреците са едни от най-важните органи в човешкото тяло, без които животът е немислим. В тях се извършват редица жизненоважни функции. Ако не се грижим правилно за тях, сърдечносъдовата ни система е поставена в риск, тялото ни няма да се освобождава от токсините, електролитите в организма ни ще търпят сериозен дисбаланс. 

Предупредителни сигнали за бъбречни заболявания>>>

Ежедневно много от нас допускат на пръв поглед невинни и безобидни грешки в начина си на живот, които обаче могат да поставят бъбреците пред истинско предизвикателство. Кои са тези недотам безобидни навици? 

Консумирате преработени и пакетирани храни 

Почти всички преработени и предварително обработени храни за директна консумация съдържат по-големи количества натрий от необходимото. Твърде много сол в храната означава затруднена функция на бъбреците. Натрият предизвиква задръжка на течности в тялото, повишаване на кръвното налягане, целулит, влошена бъбречна функция, електролитен дисбаланс. 

Не контролирате кръвното си налягане 

Високото кръвно налягане е опасно за абсолютно цялото тяло. В бъбреците има богата мрежа от кръвоносни съдове, някои от които централни. Неконтролираното кръвно налягане може да предизвика сериозна дисфункция на бъбреците, бъбречна недостатъчност, дори инфаркт на бъбреците. 

Билки, които прочистват бъбреците>>>

Тютюнопушене 

Ракът на белия дроб не е единствената заплаха от цигарите. Те могат да причинят много други здравословни проблеми, включително бъбречни заболявания. 

Не пиете вода, когато сте жадни 

Не всички хора обичат да пият вода. Бъбреците обаче се нуждаят от достатъчно течности в тялото, за да извършват функциите си. Ако не пиете вода, когато сте жадни, вие ги поставяте в риск. Жаждата е последен сигнал, че непременно е трябвало да пиете вода преди да ожаднеете. Тоест, вече сте изпаднали в лека форма на дехидратация. По-добре е да пиете регулярно вода през деня, за да не се стига до ожадняване. 

Често пиете болкоуспокояващи или противовъзпалителни 

Хроничната болка е трудна за понасяне. Затова и страдащите от различни болки в тялото често се обръщат към тези притъпяващи болката и възпалението медикаменти. Тези лекарства се усвояват през бъбреците и преминават чрез кръвообращението през тях. Честата им употреба може да ги увреди. 

Приемате хранителни добавки 

Само защото един продукт се определя като натурален или природен, и не се окачествява като медикамент, не означава, че е безвреден. Базираните на растителни екстракти хранителни добавки не са безобидни. Те се филтрират през бъбреците и при неправилна употреба или при прилагането им без реална необходимост те могат да навредят на тези важни органи. 

Как да съхраним бъбреците си?>>>

Наднормено тегло 

Наднорменото тегло, особено с натрупване на мазнини около талията, повишава риска от диабет тип 2. Диабетът във всичките му форми е заболяване, което пряко засяга бъбреците и с течение на времето може да доведе до тяхното увреждане. Контролирайте теглото си, хранете се правилно и спортувайте повече. 

Коментирай