Здраве и красота

5 натурални лека при безсъние, които помагат

Как да заспивате по-лесно без медикаменти

19.09.2019г. / 09 22ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Не можете да заспите. Отваряте телефона си и започвате да скролвате из социалните мрежи или пускате телевизора, за да гледате някой филм. И двете идеи са лоши, защото влияят още по-зле на механизмите на съня заради синята светлина, излъчвана от електронните устройства. Какво да правите тогава? Как да върнете съня си?

5 упражнения, които помагат при безсъние

Изпийте чаша топло мляко с мед

Забравете чашата с вино. Алкохолът също оставя погрешно впечатление, че подобрява съня и прави заспиването по-лесно. Той крие рискове от последващо събуждане през нощта и невъзможност за повторно заспиване. Вместо алкохол пийте чаша топло мляко с лъжица мед. Тази природна комбинация стимулира серотонина, който е естествено успокоително средство за мозъка. Освен това млякото и медът стимулират секрецията на мелатонин – хормонът на съня.

Преборете стреса с медитация и йога

Тези източни практики стимулират съня и повишават нивата на спокойствие в тялото, противодействайки на стреса. Специалните техники за дишане също допринасят за успокояване и релакс, като по този начин сънят идва по-бързо и трае през цялата нощ.

Заспивайте по график

Заспиването става по-лесно, когато се случва по едно и също време. Ако работите на график и си лягате по различно време от денонощието, проблемите ви със съня може да се коренят именно там. Ако работите на нормирано работно време, но не се стараете да си лягате навреме и в приблизително един и същи час, това също се отразява зле на съня. Опитайте да установите редовен график, според който да си лягате. С течение на времето организмът привиква към него и се приучава да заспива по-лесно.

Магнезият помага при безсъние, но и не само!

Свързани статии

Гореща вана

Ако страдате от инсомния или заспивате трудно, опитайте гореща вана с английска сол. Тя отпуска и предразполага към сън. Освен това допринася за намаляване нивата на стрес в тялото, което е допълнителен бонус към здравия сън.

Ето какво не трябва да правите, ако се събудите нощем

Билков чай

Някои билки имат свойството да стимулират съня и да отпускат нервната система. Опитайте да пиете чаша билков чай един час преди сън. Сред най-добрите билки за тази цел са лайката, лавандула, маточина, пасифлора, мента.

 

Коментирай