Здраве и красота

Домашни средства за успокояване на сърбеж по кожата

Помагат за премахване на раздразнения, алергии и изгаряния

30.09.2019г. / 10 37ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сърбеж по кожата може да се появи по много причини – ухапване от насекомо, алергии, кожни реакции, непоносимост към тъкани, козметика, измиващи продукти. Трудно е да се устои на порива за чесане, особено при малките деца. Затова реагирайте веднага и опитайте да успокоите кожата с някои подходящи за целта домашни средства.

Кокосово масло

Най-доброто средство против сърбеж може да се крие в кухнята ви. Това е кокосовото масло. То има невероятно въздействие върху кожата, благодарение на антибактериалните, успокояващи, овлажняващи и подхранващи свойства, които притежава. Нанесете върху засегнатото място и ще усетите моментално облекчение.

Сърбеж по гърдите – възможни причини

Овесени ядки

Още едно помощно средство против сърбеж се крие в кухненския ви шкаф и това са овесените ядки. Те притежават мощни противовъзпалителни свойства, които помагат при сърбеж, зачервяване по кожата, раздразнения, алергии. Можете да включите овесените ядки в рутината си, като ги добавите към горещата си вана. Можете също така да си приготвите скраб с тях, който нежно да ексфолира кожата. Той обаче се препоръчва само при ненаранена кожа. При слънчеви изгаряния и обриви е добре да вземете вана с овесени ядки в нея, които успокояват дискомфорта.

Пийте повече вода

Добрата хидратация на кожата е от голямо значение за справянето със сърбежа и кожните раздразнения. Пийте повече вода, за да компенсирате и най-малката дехидратация в нея. Това допринася за по-бързо справяне с проблема. Можете да масажирате с кубче лед сърбящия участък за допълнително облекчение.

Свързани статии

Сода за хляб

Содата за хляб също има успокояващи свойства. Подходяща е за разтваряне във ваната, подобно на овесените ядки. Натуралните съставки в нея премахват сърбежа и зачервяванията. Важно е да не се втрива грубо в кожата, за да не се усилят симптомите. Содата има и антисептични свойства, благодарение на които помага и при кожни раздразнения, причинени от бактерии.

Авокадо

Намачкайте едно авокадо и го намажете на засегнатото място. Омега-3 мастните киселини в него проникват в кожата и я успокояват. Те имат природни антибактериални и подхранващи свойства.

Чести причини за вагинален сърбеж

Алое вера

Натуралният гел от алое вера има вековна история в грижата за кожата. Той е природно чудо, което успокоява всякакви кожни проблеми – от ухапвания и алергии до слънчеви и термични изгаряния.

Коментирай