Здраве и красота

Витамини и минерали за силен имунитет през есента

Помагат на тялото да се бори с настинките

12.10.2019г. / 16 11ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Есента и зимата имат своя чар, но извън красотата на тези два сезона, дебнат настинки и грип. Посрещайки ги, знаем, че е важно да се погрижим за имунитета си, набавяйки си някои важни витамини и минерали, чрез полезни храни или хранителни добавки (преди прием на добавки се консултирайте с лекар).

Вижте освен витамини А, Е и селен, от какво се нуждае тялото ви през есента и зимата.

Цинк

Цинкът е мощен антиоксидант, който противодейства на свободните радикали, подпомага възстановяването на тъканите, балансира хормоните и поддържа доброто храносмилане и силен имунитета.

Недостигът на минерала може да се усети като слабост, умора, чести настинки. Храни богати на цинк са спанак, говеждо месо, боб, морски дарове, тиквени семки, ядки.

10 ефекта върху здравето, които есента оказва

Витамин D

През есенно-зимните месеци, рискът от дефицит на витамин D значително се повишава, тъй като през зимата не се излагаме така активно на слънчевите лъчи. Този дефицит от своя страна повишава риска от депресия. Витамин D ни помага да усвояваме и метаболизираме основни минерали, които са важни за правилното развитие на клетките и регулира имунната система. Всичко това е важно, за да бъдем в добро здраве. Витаминът може да си го набавите, консумирайки млечни продукти, яйца, гъби, черен дроб, по-мазни риби.

Коментирай