Здраве и красота

Витамини и минерали за силен имунитет през есента

Помагат на тялото да се бори с настинките

12.10.2019г. / 16 11ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Желязо

Желязото е един от най-важните минерали за поддържането на силна имунна система в сезона на грипа и настинките. Той е важен и за поддържане на енергийните ни нива. Желязото има важна роля в транспортирането на кислород до всички части на тялото, за да могат да функционират правилно. Може да си го набавите чрез консумацията на боб, тъмни листни зеленчуци, червено месо, птиче месо, морски дарове.

Фолиева киселина

Фолиевата киселина е още един хранителен елемент, от който се нуждае организмът ни през есенно-зимните месеци. Тя спомага за регулиране на настроението ни, намалява риска от сърдечни заболявания, диабет и някои форми на рак, подпомага растежа на здрави клетки. Добавете към менюто си повече тъмни листни зеленчуци, боб, грах, леща, авокадо, ядки и семена, броколи.

Свързани статии

Витамин C

Това е един от най-добрите витамини за подсилване на имунитета, срещу настинки и грип. Също така, витамин С помага на организма да се детоксикира, поддържа костите, зъбите и спомага за заздравяването на раните. Не на последно място, този мощен антиоксидант играе важна роля в синтеза на колаген, който поддържа кожата ни гладка и стегната.

Храни, които съдържат добри количества витамин С и може да добавите към менюто си са чушки, тъмни листни зеленчуци, цитрусови плодове, ягоди, домати.

Коментирай