Здраве и красота

Как да повишите нивата на допамина – хормона на удоволствието

Добавете към менюто си пробиотици

01.04.2021г. / 18 53ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли на какво дължим своята мотивация, внимание, регулиране на движенията на тялото, усещането за удоволствие? Всичко това се случва благодарение на допамина, който има функциите на хормон и невротрансмитер.

Допаминът играе много важна роля във функциите на бъбреците, сърцето, в регулацията на множество процеси в централната и периферна нервна система. Дефицитът му се свързва с появата на лошо настроение, липса на концентрация, мотивация, както и с неврологични и психични заболявания. В следващите редове споделяме как естествено да повишите нивата на хормона.

10 ефекта върху здравето, които есента оказва

Консумирайте повече протеини

Протеините са изградени от по-малки градивни елементи, наречени аминокиселини. Знаете ли, че има 23 различни аминокиселини? Не всички от тях тялото може да синтезира, затова трябва да си ги набавим чрез определени храни. Аминокиселина, наречена тирозин, която играе ключова роля в синтеза на невротрансмитера можем да си осигурим, консумирайки пуешко месо, говеждо, яйца, млечни продукти, бобови култури.

Добавете към менюто си пробиотици

Знаете ли, че храносмилателната система бива наричана „втори мозък“? В нея се синтезират голям брой невротрансмитерни сигнални молекули, включително допамин. Според учените, някои видове полезни бактерии в червата също участват в синтеза на допамин и така повлияват нашето настроение. Ето защо не забравяйте да консумирате повече пробиотични храни.

7 причини за внезапно напълняване

Спортувайте редовно

Ако искате да надвиете лошото настроение и да намалите риска от депресия, спортувайте по-често. Само 20 минути на ден са достатъчни, за да се почувствате емоционално по-добре. Намерете вашата активност, която ще спомогне за синтеза на допамин. Може да опитате с йога, джогинг, фитнес, аеробика и други.

Осигурете си достатъчно часове пълноценен сън

Когато мозъкът ни освобождава допамин, ние се чувстваме по-будни, енергични. Според учени, стойностите на този невротрансмитер са по-високи в сутрешните часове и намаляват в края на деня. Когато качеството на съня ни е нарушено, тези естествени ритми също са дисбалансирани.

Свързани статии

От друга страна, когато успяваме да си починем качествено, спейки достатъчно и пълноценно, ние помагаме на тялото ни да поддържа балансирани нивата на допамин и така се чувстваме по-будни и дейни през деня.

Повече слънчева светлина

Чували ли сте за сезонно афективно разстройство? Някои хора страдат от лошо настроение, депресия при смяната на сезоните, когато не са изложени на достатъчно слънчева светлина. Периодите в годината, които се характеризират с ниско излагане на слънце могат да доведат до намалени нива на невротрансмитерите, които ни помагат да бъдем в добро настроение. Въпреки че през есенните и зимните месеци слънцето не ни топли така, както през пролетта и лятото, добре е в хубавите дни да прекарваме повече време на открито. Също така не бива да забравяме за допълнителния прием на витамин D, разбира се след като сме се консултирали с лекар.

 

Коментирай