Здраве и красота

7 начина да направите ходенето ефективна тренировка

Как да отслабваме с ходене

13.10.2019г. / 06 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ходенето е полезно. То е здраве не просто защото е вид движение, а е най-естественото движение, за което човешкото тяло е създадено. Ходенето е подходящо за всички хора и възрасти, що се отнася до вид тренировка, особено когато се налага двигателен режим с цел отслабване.

Можете да превърнете ходенето в своя любима и ефективна тренировка с някои специални подобрения. Ето как.

Отслабване чрез ходене – кои грешки да избягваме?

Опитайте различни движения с ръцете

Когато ходите, ръцете ви следват естествения ход на краката. Не се замисляме как точно размахваме ръце, докато ходим, защото това е продиктувано от природата. За да направите ходенето ефективна тренировка, можете да включите различни махове на ръцете в страни и нагоре, които да допринесат към общия калориен разход. Както знаем, всяко движение изисква изгаряне на калории, така че давайте!

Забързайте темпото

Опитайте се да наподобявате спортното ходене – ритмично, балансирано и забързано. То ще ви помогне да изразходите още повече енергия.

Започнете да броите

За да превърнете ходенето в тренировка, следете разстоянието, което сте изминали. Това става най-лесно, като започнете да броите крачките си. Можете да използвате крачкомер (устройство) или приложения за телефон, които измерват направените крачки за определен период от време.

Колко трябва да ходите пеш, за да отслабнете?

Редувайте темпото

Докато ходите, опитайте да редувате умерен ход със забързан. Този начин наподобява джогинг, редуван със спринт, но в по-лека форма. Така изгаряте повече калории и тонизирате мускулите.

Свързани статии

Добавете наклон

Ходенето по наклон е допълнително натоварване, което изгаря повече калории и действа като кардио тренировка. Катерейки се по наклон, вие се задъхвате повече, което ускорява пулса и топи мазнини.

Ходете с тежести

Допълнителното тегло, което пренасяте с тялото си, помага за подобряване на тренировката ви. Така комбинирате кардио със силова тренировка.

4 причини ходенето да е страхотно за здравето

Дишайте с корема

Докато ходите, опитайте да изпълвате корема си при поемане на въздух. Дишането с диафрагма позволява на кислорода да достигне до всички натоварени мускули, като по този начин се увеличава издръжливостта и ефективността на тренировката.

Коментирай