Здраве и красота

5 натурални лека при болно гърло

Намаляват възпалението

17.10.2019г. / 09 28ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Болките от възпаленото гърло винаги съпътстват настинката и грипа. Въпреки че следваме съветите на специалиста и прилагаме нужната терапия, има някои натурални лекове, които могат да помогнат да облекчим по-бързо неразположението. Така например, хапване на чесън с храната, гаргари със солен разтвор или сода за хляб разтворена във вода, чай от лайка, са само част от тях.

Ето кои натурални грижи могат да подпомогнат възстановяването ви.

Ехинацея и градински чай

Градински чай обикновено използваме в кулинарията, но също така трябва да знаем, че той се предлага и под формата на чай. Освен че има приятен вкус, градинският чай може да облекчи различни възпалителни състояния, което го прави и подходящ за болно гърло.

От друга страна, ехинацеята също се препоръчва при настинки и грип за повишаване на имунитета. Освен това, билката намалява възпалението и се бори с бактериите. Как да си помогнете при болно гърло? Не забравяйте да пиете чай от двете билки, но охладена отварата от тях може да ползвате за гаргара.

Витамини и минерали за силен имунитет през есента

Кокосово масло

Кокосовото масло има редица ползи за здравето, включително намалява възпалението и дискомфорта при болно гърло. Според изследвания, тази суперхрана може да помогне в борбата с инфекцията, като действа успокояващо на лигавицата на гърлото.Добавяйте от него към чай, кафе, какао или хапнете малко количество от него. Внимавайте, защото в по-големи количества може да ви подейства слабително.

Биотин – витаминът за здрава коса и повече енергия

Чай от джинджифил

Джинджифилът е билка с противовъзпалителни и антибактериални действия, които могат да помогнат за облекчаване на възпаленото гърло, кашлицата. Ако страдате от болки в гърлото, пригответе си отвара от обелен корен от джинджифил. След като се охлади, правете гаргара с нея по няколко пъти на ден. Чай и отвара може да си направите като в 500 мл вода сложите едно малко парче от обеления корен. Нека ври 5-10 минути. Прецедете, добавете малко лимонов сок и мед и изпийте като топла напитка.

Свързани статии

Здраво гърло с канела

Ароматна и с невероятен вкус, канелата е подправка богата на антиоксиданти, като има и антибактериално действие. Не пропускайте да я добавите към назначената ви от лекар терапия, когато сте с настинка или грип. Пригответе си златно мляко, топло мляко с мед и канела или ароматизирайте чая си с нея.

Корен от женско биле

Чудесна билка, с чиято отвара може да правите гаргара и така да намалите възпалителните процеси. Още за ползите за здравето от женското биле, може да прочетете тук.

Коментирай