Здраве и красота

10 антистареещи храни за жени

За повече здраве и красота

22.10.2019г. / 08 24ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Шафран

Той съдържа каротеноидните фитонутриенти кроцин и кроцетин, за които е доказано, че имат антитуморни и антиоксидантни ефекти. Според учени, съединенията могат да подобрят симптомите, свързани с депресия и ПМС (предменструален синдром), да намалят риска от преждевременно остаряване на вашата ДНК.

Спанак

Не забравяйте да добавите към менюто си и този суперзеленчук. Не само, че е чудесен за отслабване, но съдържа и множество фитонутриенти (растителни съединения), които помагат за защита на кожата от вредните слънчеви лъчи. Спанакът съдържа и бета-каротин и лутеин, за които е доказано, че подобряват еластичността ѝ.

Броколи

Чудесни за приготвяне на супи, ястия, топли салати и т.н. Броколите имат достатъчно фибри, малко калории и много важен растителен пигмент, наречен лутеин. За него е доказано, че е един от най-полезните за здравето на мозъка, като намалява риска от възрастови дегенерации.

Боровинки

Малките суперплодове са едни от най-добрите приятели на женското здраве и красота. Те са изключително богати на антиоксиданти. Редовната им консумация спомага за защитата на кожата от вредното влияние на свободните радикали, слънцеизлагането, стреса, замърсяването от околната среда. Не на последно място, боровинките са богати на витамин С, който е важен за синтеза на колаген.

Коментирай
Свободно време