Здраве и красота

Един на всеки четирима от нас е застрашен да получи инсулт

Днес отбелязваме Световния ден за борба с инсулта

29.10.2019г. / 11 18ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Днес, 29 октомври, отбелязваме Световния ден за борба с инсулта. Тази година Световната инсултна организация е избрала той да премине под мотото „Един от четирима от нас ще получи инсулт. Не бъди този един“. Поради голямата социална значимост на заболяването, в много страни по света са предвидени разнообразни инициативи, целящи да повишат осведомеността за инсулта и неговата превенция.

Мозъчносъдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност по целия свят и България не прави изключение – страната ни е на едно от първите места в това отношение. У нас се регистрират годишно около 82 398 случая на мозъчносъдови заболявания. От тях 35 311 са с мозъчен инсулт, а 7 175 завършват с летален изход. Тези, които преживяват мозъчния инсулт, са с различна степен на инвалидност, която при 10% от пациентите е тежко изразена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото. От преживелите мозъчни инсулти 25-50% имат говорно-речеви нарушения, като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни.

>> Симптоми, които не бива да криете от лекаря си <<

Един на всеки четирима от нас е застрашен да получи инсулт поне веднъж в живота си, а повечето инсулти могат да бъдат предотвратени, ако следваме няколко прости стъпки: редовно проследяване на артериалното налягане, кръвната захар и холестерола; редовни физически упражнения; избягване на наднормено тегло чрез спазване на здравословна диета; намаляване консумацията на алкохол и избягване на тютюнопушенето.

Тази година Световният ден за борба с инсулта фокусира вниманието върху спешната нужда от действия за превенция на мозъчносъдовите заболявания, научавайки обществото да разпознава първите симптоми на мозъчен инсулт и какви бързи мерки трябва да се предприемат. С #DontBeTheOne всеки желаещ може да се присъедини към разпространението на информация и повишаване на информираността относно инсулта.

За кампанията на НПО, посветена на инсултите

Във връзка със Световния ден за борба с инсулта – 29 октомври, и Международната седмица на предсърдното мъждене – 18-24 ноември, през последната седмица на месец октомври и целия месец ноември Национална пациентска организация (НПО) за трети път ще проведе кампания за безплатни прегледи на пациенти от малки населени места, които са в риск от инсулт и предсърдно мъждене, като записването ще става през личните лекари и/или преглеждащите специалисти.

Този тип прегледи стартираха през 2018 година, когато бяха скринирани 427 пациенти от 11 населени места. През месец май 2019 година акцията се проведе за втори път и бяха осъществени прегледи на 301 души от 13 градове и села.

Чрез тези прегледи се цели профилактиката на сърдечносъдовите заболявания и откриването на пациенти с предсърдно мъждене или в риск от възникване на инсулт, подобрение качеството на живот и осигуряването на дългосрочен и по-качествен контрол на заболяването.

Освен безплатни скрининги на пациенти в риск, са предвидени и информационни активности в интернет сайта на Национална пациентска организация www.npo.bg и в официалната фейсбук страница на НПО, където ще се обърне специално внимание на важността от познанията за мозъчносъдовите заболявания, необходимите стъпки, които трябва да се предприемат, ако някой получава инсулт и какво да се направи, докато му се окаже медицинска помощ.

Коментирай