Здраве и красота

Каква е връзката между упражненията и здравата коса?

Редовната физическа активност подобрява състоянието на косата

11.11.2019г. / 17 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Движението е здраве. Физическата активност е полезна във всяко едно отношение, включително и за състоянието и нормалния растеж на косата. Въпреки че на пръв поглед изглежда да няма връзка между упражненията и здравето на косата, те са свързани. Движението оказва благотворно влияние върху всеки орган, всяка система в тялото и всеки процес.

Защо не трябва да правите една и съща тренировка всеки ден?

По какъв начин упражненията и редовните тренировки помагат на косата да бъде здрава и жизнена?

Намаляват стреса

Една от най-големите ползи за здравето от упражненията е редукцията на нивата на стрес в организма. Той оказва влияние върху цялото тяло, включително блокира растежа на косата, спомага за нейното ускорено падане и влошаване на състоянието на косъма.

Стимулират регенерацията на клетките

В допълнение към намаляването на стреса, упражненията стимулират и обновяването на клетките. Регенерацията им е от ключово значение за бързото възстановяване на косата и тъканите в организма въобще. Редовните тренировки стимулират кръвообращението, което води до добро подхранване на фоликулите на косъма. По този начин растежът и здравината на косата се подобряват.

5 причини да правите тренировките си сутрин

Доброто кръвообращение в скалпа доставя хранителни вещества, необходими за възстановяването на косата и кожата на главата.

Подобрява цялостното здраве

Редовното правене на упражнения подобрява цялостното здравословно състояние. Движението подпомага абсорбцията на витамини и минерали, приети чрез храната. Тялото усвоява нутриентите по-бързо и качествено в присъствието на редовни упражнения, което се отразява благотворно и на косата. Цинкът и биотинът от храната са едни от най-ценните за косата вещества. Тяхното абсорбиране зависи до голяма степен от здравословната физическа активност.

Чести грешки, които допускаме при тренировка

Премахва токсините от тялото

Ако се упражнявате ежедневно, това помага на тялото да се освободи от токсините чрез потта, чрез ускорения метаболизъм и чрез повишаване на вътрешната температура на тялото. Токсините се отразяват негативно върху състоянието на косата. Чрез отстраняването им благодарение на редовните упражнения вие помагате на косата си да се възстанови и да върне блясъка и жизнеността си.

Коментирай