Здраве и красота

10 начина да намалите кръвната захар натурално

Без медикаменти – възможно е

14.11.2019г. / 15 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

6. Спрете да пушите.

Никотинът в цигарите увеличава и влошава инсулиновата резистентност на клетките. Това намалява чувствителността им към собствения хормон инсулин, който природно нормализира нивата на кръвната захар.

7 вредни навика, повишаващи риска от диабет

7. Намалете нивата на стрес.

Когато стресът стане хроничен, нивата на стресови хормони се увеличават в тялото. Това пречи на обмяната на веществата и е предпоставка за трупане на излишно тегло. Наднормените нива на мастна тъкан в тялото, особено около талията, блокира абсорбцията на глюкозата и е предпоставка за завишаване на нивата ѝ.

8. Обмислете прием на хранителни добавки.

Витамин D, женшен, сминдух, канела, куркума, хром са натурални балансьори на кръвната захар. Включете ги в диетата си в натуралната им форма или като хранителни добавки. Те ще помогнат на стойностите на кръвната захар да влязат в норма. Не забравяйте, че тези съставки не заместват разнообразното и здравословно хранене.

9. Контрол на порциите.

За стабилни и нормални нива на кръвната захар храната трябва да се приема на малки порции по няколко пъти на ден. Този метод допринася за контрола на стойностите ѝ.

Как да контролирате гестационния диабет без лекарства

10. Редовни тестове.

Ако имате установен проблем с кръвната захар или сте диагностицирани с диабет, редовното проследяване на нивата на глюкозата в кръвта е задължително. Неконтролираните нива на кръвната захар в тялото могат да нанесат сериозни и необратими последици на сърдечносъдовата, нервната, имунната, храносмилателната системи, зрението.

* Статията има информативен характер. Задължително се консултирайте с лекар, който да ви даде най-точните съвети за вашето конкретно здравословно състояние.

Коментирай