Здраве и красота

8 лесни йога пози, които са полезни за женското здраве

Практикувайте ги по-често и се радвайте на добро здравословно състояние

30.04.2020г. / 13 36ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Поза „Планина“/Тадасана – Подобрява стойката


Тази поза също може би ви изглежда простичка и незначителна, но това далеч не е така. Струва ви се, че просто стоите изправени и нищо повече, но всъщност Тадасана има силен ефект върху нас. Стоите изправени с ръце до тялото, а стъпалата съвсем леко раздалечени едно от друго.

За да изпълните максимално добре позата стегнете корема и мускулите. Благодарение на позата ще се почувствате по-силни, ще подобрите стойката и циркулацията на кръвта, ще намалите стреса и напрежението и ще тонизирате краката.

Крака, опрени до стената или поза „Полусвещ“/ Випарита Карани – Помага при безсъние

Ако изпитвате трудност да заспите вечер, тази поза може да ви помогне. Опитайте се да легнете по гръб с крака срещу стената. Тази лека поза подобрява кръвообращението, помага да облекчим болките и схващанията в краката, както и да подобрим функциите на репродуктивните органи.

Позата има благоприятни свойства и при главоболие, понижава кръвното налягане и дори редуцира инсомнията (хроничното безсъние).

Поза „Пеперуда“ – Стимулира циркулацията на кръвта

Тази поза е съвсем проста за изпълнение – седнете на пода с крака, разперени като крила на пеперуда. Обвийте стъпалата с ръце и изправете гърба, за да почувствате разтягане на раменете, гърба и ръцете.

Позата е известна с множество ползи за здравето като стимулация на циркулацията на кръвта, както и облекчава симптоми на менструация и менопауза.

Поза „Мъртвец“/Шавасана

След тежкия клас по йога тази поза ни носи огромно облекчение и дори удоволствие. Шавасана помага да освободим съзнанието и да релаксираме, дори да медитираме.

Помага да се освободим от стреса и раздразнението вследствие на изморителния ден. Направете всичко възможно по време на практиката да изчистите всякакви мисли и да се съсредоточите върху дишането и положителните вибрации.

Снимки: iStock

Коментирай