Здраве и красота

5 страхотни ползи от лимоновата трева

За какво да използваме маслото от нея

24.12.2019г. / 05 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Етеричните масла от векове са в помощ на хората в борбата за по-добро здраве. Маслото от лимонова трева е сред най-добрите, защото има редица ползи за здравето. Фантастичните си ефекти дължи на активните съставки, които притежава. Неслучайно е основна част от ароматерапията в традиционната медицина на много азиатски народи, откъдето растението всъщност произхожда. То е не само кухненска съставка, с която те приготвят ястията и чая си, но и лечебно средство, което подобрява цялостното здраве.

Ето за какво помага маслото от лимонова трева.

5 от най-добрите масла за акнеична кожа

Намалява депресията

Депресията не е просто промяна в настроението. Тя е емоционално разстройство, което се повлиява доста трудно в положителна посока. Лимоновата трева е природен антидепресант, който помага за потискането на хормоните на стреса и стимулира нивата на серотонин и допамин в мозъка. Това освежава ума, както и тялото, помага за преодоляване чувството на безнадеждност и тревогата.

Намалява тревожността

Етеричното масло от лимонова трева успокоява нервната система, бори се със стреса и намалява тревожността. То действа директно върху централната нервна система, като намалява окислителните процеси, действащи възпалително върху нервите и предизвикващи безпокойство.

Потиска растежа на гъбичките

Гъбичните инфекции са сред най-честите кожни проблеми. Появяват се по всички кожни участъци – гънки, лигавици, нокти, скалп. Предизвикват сърбеж, лоша миризма, течение, възпаление. Обработката на засегнатите места с масло от лимонова трева повлиява ефективно гъбичките и спира техния растеж.

Чайове, много богати на антиоксиданти

Намалява мускулните и артритните болки

Масажът с масло от лимонова трева помага за облекчаване на болки в мускулите, възникнали по различни причини. То има силата да облекчи и болки, причинени от артрит. Лекият масаж с масло от лимонова трева прави сухожилията по-еластични и гъвкави, отнема възпалението в мускулите, прониква дълбоко до ставите, като блокира възпалението и в тях.

Намалява холестерола

Според някои изследвания, употребата на масло от лимонова трева в рамките на няколко месеца може да намали лошия холестерол с до 25%.

Билки, подправки и масла при астма

Статията има информативен характер. Консултирайте се с лекар, който да установи заболяването ви и нуждата от употреба на медикаменти или алтернативни методи на лечение.

Коментирай