Здраве и красота

Маска с овесени ядки за здрава кожа

4 причини да правите маска с овес за красиво лице по-често

27.12.2021г. / 06 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Овесените ядки са полезни за здравето отвътре, но и за кожата отвън. Неслучайно се използват в различни рецепти за маски за лице, които видимо подобряват външния вид и текстура на кожата. Овесът има редица ползи за състоянието на кожата благодарение на хранителните вещества в състава си. Освен богатото наличие на фибри, овесените ядки съдържат и много мощни антиоксиданти, които потискат възпаленията в кожата, борят се със свободните радикали, предизвикващи стареене и поява на бръчки и правят кожата мека, еластична и сияйна.

6 съвета за по-млада и здрава кожа

Вижте 4 причини да си правите маски с овесени ядки за здрава кожа по-често.

1. Овесените ядки съдържат аминокиселини.

В една чаша овесени ядки се съдържат цели 18 аминокиселини. Те са от съществено значение за здравата кожа. Аминокиселините помагат за поддържане на еластичността, младостта и свежестта на кожата. Използването на овесени ядки като маска за лице помага за поглъщането на повече аминокиселини от кожата, които потискат възпалението, изграждат клетките и възстановяват уврежданията по кожата.

2. Маската с овесени ядки е хипоалергенна.

Една чудесна причина да си направите маска с овесени ядки за здрава кожа е нейната хипоалергенност. Тя има успокояващи свойства, които правят кожата мека и гладка, като същевременно намаляват възпаленията в нея. Овесените ядки допринасят за облекчаване на различни обриви, кожни реакции, акне, увреждане на кожата от слънчево изгаряне.

15 натурални лека за суха кожа

3. Овесената каша овлажнява и хидратира.

Овесът сам по себе си не хидратира кожата, но рецептите за овлажняващи маски за лице, съдържащи овесени ядки го правят. Те помагат на влагата в кожата да остане в нея, освен че и допринасят за обогатяването ѝ с влага. Комбинацията на овесена каша с кокосово масло например е един прекрасен вариант да хидратирате кожата два пъти седмично.

4. Маските с овесени ядки са добър ексфолиант.

Грубата текстура на овесените ядки спомага за отстраняване на мъртвите клетки, натрупания себум и нечистотиите по кожата. Това я изглажда, прави я по-мека и стимулира възобновяването на клетките на кожата. Аминокиселините в овеса допринасят за еластичността и хидратацията ѝ. Това ѝ придава по-жизнен и здрав вид.

Рецепти за маски за лице с овесени ядки

Правилната грижа за суха кожа на лицето през зимата

Маска за лице с овесени ядки против акне

Сварете 1 чаша овесени ядки. Охладете ги преди да нанесете върху кожата. Оставете да действат 10-15 минути. Маската има противовъзпалителен ефект.

Маска за лице с овесени ядки с мед

Смесете 1 чаша сварени овесени ядки с 2 супени лъжици мед. Масажирайте леко в продължение на 5 минути, след това оставете маската да действа още 15 минути.

Маска с овесени ядки за мазна кожа

Смесете ½ чаша сварени овесени ядки с 1 яйце, 1 супена лъжица лимонов сок и ½ чаша пюре от прясна ябълка, обелена. Нанесете върху почистена кожа за 15 минути.

Маска за лице с овесени ядки за суха кожа

Смесете 2 супени лъжици сварени овесени ядки с 1 чаена лъжица лимонов сок и 1 супена лъжица мед. Нанесете върху чиста и суха кожа за 15 минути, след това изплакнете.

Коментирай