Здраве и красота

10 тайни за здраве от хората, които не се разболяват

Как да променим начина си на живот, за да сме здрави

17.12.2019г. / 16 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка година с настъпването на есенно-зимния период се подготвяме и за идването на вирусите, грипа и настинките. Правим всичко възможно да укрепим имунната система и здравето си, за да се предпазим от вирусните инфекции. Пием витамини, минерали, подсилващи имунитета хранителни добавки или медикаменти. Въпреки това обаче се разболяваме. Защо се случва така? Къде грешим?

Храни и напитки срещу грип и вирусни инфекции

За да укрепим наистина имунната система и да направим така, че да се разболяваме по-рядко, можем да проследим какво правят хората, които сякаш биват отминавани от респираторните инфекции през зимата. Нека видим техните малки тайни за добро здраве.

1. Здравословна диета през цялата година.

За да имаме добър имунитет е важно да се храним здравословно не само в сезона на вирусите и настинките, а през цялата година. Изграждането на добри съпротивителни сили на организма не става с магическа пръчка. Дори най-добрите хранителни добавки и витамини няма да ни помогнат, ако се обръщаме към тях в последния момент и освен това не се храним здравословно. Хората, които не се разболяват често от подобни инфекции, се хранят правилно през цялата година, следват здравословен режим, движат се достатъчно и изключват от диетата си вредните храни.

2. Яжте повече чесън.

Чесънът е известен с природните си антибиотични свойства. Дължи ги на активното си вещество алицин и сярата в него. Хората, които рядко се разболяват, консумират повече чесън в диетата си. Добавяйте го винаги, когато можете както в пресен вариант, така и в сготвени ястия. Имунната ви система ще ви е благодарна.

7 неща в гардероба, които ви разболяват

3. Прекарвайте време с приятелите и семейството си.

За да сте наистина здрави, трябва да сте щастливи. Близките хора, с които сте в добри отношения, са важни за здравето, защото общуването с тях, смехът и закачките понижават значително нивата на стрес, а това е от огромно значение за здравето и добрия имунитет.

4. Не се престаравайте в хигиената.

В стремежа си да се опазят здрави много хора прекаляват с хигиената. Колкото и странно да звучи, ползването на твърде много антибактериални измиващи и хигиенизиращи продукти всъщност вреди на здравето вместо да му помага. Това се случва заради нарушаването на микрофлората на кожата и лигавиците, в която живеят полезни бактерии, подобно на тези в червата. Те имат за задача да се справят с болестотворните патогени, които ни атакуват. Прекалената употреба на антибактериални препарати и продукти в ежедневието убива както лошите, така и добрите бактерии, което ни излага на риск. Бъдете умерени в употребата им.

5. Взимайте студени душове.

Вероятно последното нещо, за което мечтаете през есента и зимата е студен душ, но той е полезен. Провокацията на тялото с редуването на топъл със студен душ е добра стратегия за здраве, защото стимулира кръвообращението, а заедно с него и всички останали функции в организма.

Най-наситените с вируси места по летищата

6. Вдигайте тежести.

За да сте здрави трябва да компенсирате заседналия начин на живот, който много хора водят в съвременното настояще. Ако работата ви е свързана с продължително седене е от изключително значение да компенсирате заседналия начин на живот с повече движение. Освен него включете и вдигане на тежести. Силовите упражнения увеличават мускулната маса. Според изследване от 2017 година, публикувано в журнала Cell Metabolism, хората с по-развита мускулатура се разболяват по-рядко, благодарение на по-високия капацитет на митохондриално клетъчно ниво.

7. Взимайте витамини.

Взимането на витамини само по себе си не е достатъчно добра стратегия за висок имунитет без поддържане на здравословно и балансирано хранене. Но това не означава, че не трябва да пиете подобни добавки в есенно-зимния период. Консултирайте се с вашия личен лекар дали е необходимо да добавите някои витамини и минерали към диетата си. Според изследване от 2010 година, публикувано в списание Nature Reviews Immunology, витамините А и D са особено важни за добрия имунитет през зимата.

Няма как да се разболеете от грип в тези случаи

Свързани статии

8. Взимайте си необходимата доза сън всяка нощ.

Колкото по-малко спите, толкова по-болнави ще сте. Връзката между доброто здраве и съня е пряка и неразривна. Необходимо е да установите добри навици за сън, които да се повтарят всяко денонощие по едно и също време. Здравият сън трябва да трае 8-9 часа. Изградете си рутина, която да спазвате, защото това ви прави по-недостъпни за вирусите и болестотворните микроорганизми.

9. Намалете стреса.

Високите нива на стресови хормони в тялото отслабват защитните сили. Освен това предизвикват трупане на наднормено тегло, създават предпоставки за развитие на сърдечносъдови заболявания, диабет, рак. За да направите имунната си система по-силна, опитайте да противодействате на стреса по всякакъв начин. Спортувайте, практикувайте йога, сменете работното си място, ако то е източник на стрес всеки ден.

Най-добрите начини да държим вирусите далече

10. Приемайте достатъчни количества витамин С.

Витамин С е мощен антиоксидант, който се бори със свободните радикали и стреса в организма. Той е необходим на имунната система, за да успява да се бори успешно с атаките на външните патогени. Постарайте се да приемате колкото се може повече витамин С от натурални източници, като плодове и зеленчуци.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 4 години )
ne moga bez higiena , ne moga studen du6 .....drugoto e dolu - gore po moi na4in na jivot .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар