Здраве и красота

6 навика, свързани с кафето, които ни правят по-здрави

Опитайте да добавяте масло

29.01.2020г. / 11 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В ежедневието си следваме определени навици. Някои от тях са добри, други не толкова. Днес ще разгледаме навиците ни, свързани с консумацията на кафе и как някои малки промени, свързани с тях, могат да ни помогнат да подобрим здравето си.

Опитайте да добавяте масло

Може да ви звучи странно, но добавянето на малко количество краве, кокосово масло, гхи към чашата кафе е вкусно, но и полезно. Не само, че текстурата става по-кремообразна, но кафе с масло е чудесна напитка за тези от вас, които сутрин „закусват“ само с кафе. Смята се, че тази напитка може да спомогне за увеличаване на добрия холестерол. Още за ползите от добавянето на кокосово масло към кафето, може да прочетете тук.

Заменете захарта

Ако сте свикнали да подслаждате кафето си със захар, опитайте се да я замените с по-здравословен подсладител. Захарта предизвиква редица възпаления в тялото. Вместо нея може да добавите към напитката си стевия, хубав мед, малко ванилия.

Избягвайте кафето след 14:00 часа

Знаем, че кафето е стимулираща напитка, но консумацията му след 14:00, 15:00 часа може да наруши нашия цикъл на сън. Ето защо, консумирайте го до обяд, а в случай, че в следобедните часове имате нужда от леко разсънване си направете чаша хубав чай или пийте безкофеиново кафе.

Как да подсладим кафето си без захар

Малко натурално какао или канела към кафето

Ако не сте пробвали тази комбинация, опитайте я. Не само, че има приятен вкус, но към любимата ви напитка добавяте и антиоксиданти. Освен това с добавено натурално какао, може да намалите количеството на добавения подсладител.

Това важи и за ароматната канела. Тя също ще ви зареди с антиоксиданти. Също така подобрява метаболизма и спомага в контрола на кръвната захар.

Изберете кафе и разберете повече за себе си

Избягвайте консумацията на кафе на празен стомах

Особено в сутрешните часове. Дори и да сте от тези, които не са свикнали да закусват, не е препоръчително да пиете кафето си преди да сте хапнали нещо малко. Ако пиете кафето си на празен стомах, увеличавате риска от увреждане на стомашната лигавица. Това може да причини появата на киселини и лошо храносмилане. Също така може да има отрицателен ефект върху нервната ви система, засилвайки тревожността.

Заменете животинското с ядково мляко

Колко често и в какви количества добавяте прясно мляко към кафето си? Още един навик, който ще направи напитката ви по-здравословна е да замените традиционният млечен продукт с бадемово или друг вид ядково мляко. Особено ако след консумацията на краве мляко сте забелязали появата на стомашно-чревни неразположения като подуване на корема и газове.

Коментирай