Здраве и красота

Причини за поява на зелени изпражнения

На какво се дължи промяната в цвета

27.12.2019г. / 05 59ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Смята се, че идеалният цвят на изпражненията трябва да е тъмнокафяв. Текстурата им при здравословно протичане на обработката на хранителните вещества трябва да е стегната, гладка, а изпражненията да излизат цели от дебелото черво.

Симптоми на проблеми с панкреаса

Различни обстоятелства могат да предизвикат промяна в цвета на изпражненията. Понякога те са оцветени в зелено, което може да ви изплаши. Зелените изпражнения невинаги са повод за сериозно притеснение, като черните и тези с кръв в консистенцията си. Ето в кои случаи се наблюдава поява на зелени изпражнения.

Прием на антибиотици

Ако приемате антибиотици е възможно да се появят отклонения от нормалния цвят на екскрементите. Тези медикаменти предизвикват изменения в баланса на стомашно-чревната флора, което води до диария или запек, причинени от нарушения в микрофлората на червата. Следствие от това може да е поява на зелени изпражнения.

Чести причини за появата на миризливи газове

Инфекции, свързани с диария

Бактериални инфекции в червата могат да причинят диария. Ентеровирусите, салмонелозата, норовирусът, ешерихия коли, шигела са само част от причинителите на стомашно-чревни неразположения, свързани с диария и повръщане. Зелените изпражнения могат да са следствие от тях. Задължително е да ви прегледа лекар, който да назначи подходящо лечение. Тези инфекции не са безобидни и ненавременното им лечение може да причини сериозни проблеми.

Имате заболяване на черния дроб или на друг орган от храносмилателната система

При засягане на някой компонент от храносмилателния тракт може да се наблюдава поява на зелени изпражнения. Различни инфекции и заболявания на черния дроб, свързани с възможността му да отделя храносмилателни ензими могат да предизвикат изменения в изхождането от различен характер, включително зелени изпражнения. При възпалена жлъчка или жлъчни пътища също е възможно да получите подобни симптоми. Във всички случаи е задължително да се посъветвате с лекар, който да направи нужните изследвания.

Полезни храни, които имат и странични ефекти

Свързани статии

Консумирате много зеленолистни зеленчуци

Ако в диетата си наблягате на тъмнозелени зеленчуци, вероятно те са в основата на оцветяването на изпражненията ви. Това не бива да ви притеснява. Явлението не е опасно и е напълно нормално, ако менюто ви е много богато на тези храни. В зеленолистните има множество витамини, минерали, фибри и антиоксиданти, така че не спирайте да ги консумирате.

Признаци, че детето има глисти

Яли сте нещо със зелена боя

В различни храни се влагат позволени за употреба бои и оцветители. Ако сте яли нещо, съдържащо зелена боя, сладкарско изделие, сладолед, торта или някаква друга преработена храна, вероятността тя да е предизвикала оцветяването не е малка.

Взимате желязо

Ако се налага да приемате хранителна добавка с желязо, то също може да оцвети изпражненията в зелено. Възможно е да се появи диария и разстроен стомах като страничен ефект, свързан с този минерал.

Топ 10 чайове при запек

Коментирай