Здраве и красота

3 неща, които не трябва да правите веднага след хранене

Защо са вредни?

20.01.2020г. / 12 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вероятно си спомняте съвета на родителите ви, когато сте били дете: „Не плувай във водата поне 30 минути след хранене“. Има голяма доза истина в този съвет. Някои неща е по-добре да не се правят веднага след хранене, особено ако сте хапнали по-обилна порция. Ето кои са трите най-непрепоръчителни сред тях.

6 неща, които да не правите след раздяла

Не четкайте зъбите си

Може да звучи нелогично, но е факт. Миенето на зъбите непосредствено след хранене уврежда техния емайл. Вероятно мислите, че измиването на зъбите след хранене е полезно и предпазва зъбите от кариес, но всъщност може да ги нарани повече. Това е така заради повишеното количество храносмилателни киселини в устата, които сте отделили по време на дъвченето. Необходими са минимум 30 минути, за да може тези киселини да намалеят. Тяхното влияние е силно и може да отслаби емайла на зъбите, правейки ги податливи на увреждания.

8 неща, които се случват в тялото, когато спрете секса

Изчакайте с измиването, докато концентрацията на киселини в слюнката намалее. След това можете спокойно да измиете зъбите.

Не си лягайте

Заспиването веднага след хранене е вредно за здравето. Отново е необходимо да изчакате известно време, докато храната се обработи в известна степен преди да заспите. Така ще избегнете появата на киселини, които могат да нарушат съня ви. Освен това, според клиника Майо, неслучайно храносмилането се случва във вертикално положение, а не в хоризонтално. Природата е решила тези процеси да се извършват, докато сме будни и в изправено или седнало положение. Когато легнем да спим затрудняваме обработката на погълнатата храна, което може да доведе до редица проблеми в бъдеще, ако тази практика стане редовна.

10 неща, които никога да не правите във фитнеса

Не правете упражнения

Много хора смятат, че като направят упражнения, потичат малко или отидат да плуват, погълнатата храна ще слегне по-бързо, ще изгорят приетите калории и няма да напълнеят. По-интензивната физическа активност след хранене не се препоръчва, защото нарушава храносмилателната функция. Може да доведе до проблеми с усвояването на храната, схващане на крайници, повишаване на сърдечната честота и кръвното. Прекалено интензивните тренировки могат да предизвикат и смущения в мускулатурата, стомаха и работата на сърцето.

Какво не трябва да правите, ако сте свързани с публичен Wi-Fi

Коментирай