Здраве и красота

5 храни, които да ядете и 4, които да избягвате по време на менструация

За да бъдете винаги в добра форма

13.05.2022г. / 14 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Как се храните преди настъпването и по време на месечния ви цикъл? Нашите хранителни навици се променят в тези дни от месеца. Понякога ни се хапва повече сладко или кисело. Храните, които консумираме могат да намалят или влошат неразположенията ни. От друга страна, цитрусовите плодове могат да ни помогнат да се чувстваме по-добре. Вижте още 5 храни, които да ядете и 4, които да избягвате по време на менструация.

Храни, които да консумирате:

Броколи и спанак

По време на месечния си цикъл, жената губи желязо. Затова е важно ежедневното ѝ хранене да включва храни, които ѝ доставят важния минерал. Освен червеното месо, свински или телешки дроб, добавете към менюто си броколи и спанак. Освен желязо, вкусните зеленчуци са богати на фибри и калий, които ще помогнат за намаляване на подуването на корема, отпускането на мускулите и ще намалят коремните болки.

8 храни при главоболие

Банани

Още по време на предменструалния синдром, не пропускайте да добавите банани към дневното си меню. Бананите са богати на калий, магнезий и фибри. Консумацията им може да помогне за намаляване на храносмилателните проблеми, като диарията преди и по време на менструацията, която се проявява при някои жени. Освен това, калият помага за по-малкото задържане на излишни течности в организма.

8 етерични масла за успокояване на менструални болки

Черен шоколад

По време на месечния си цикъл не се колебайте да си хапнете малко тъмен шоколад. Този, който е с поне 70% съдържание на какао е богат на желязо, магнезий, антиоксиданти и флаваноли, благодарение на какаото. Тези хранителни елементи спомагат за подобряването на притока на кръв и отпускането на кръвоносните съдове. Не на последно място, шоколадът ще помогне и за подобряване на настроението ви.

Сьомга и по-мазни риби

Рибата е полезна храна, която трябва да консумираме редовно, а не само когато сме на диета. Сьомгата например, е с високо съдържание на полезните омега-3 мастни киселини, протеини. Те ви осигуряват повече енергия, намаляват неразположенията. Други риби, които може да консумирате са пъстърва, скумрия.

Храни, с които да съхраните красотата и здравето си

Джинджифил

По време на предменструалния синдром, а и през дните на месечния цикъл, напълно възможно е да ни се гади, да имаме стомашен дискомфорт, мускулни неразположения. За щастие, полезният джинджифил може да помогне за намаляване на възпалението в тялото и менструалната болка. Не пропускайте да го добавите към вашите рецепти или да го консумирате под формата на чай.

На следващата страница може да видите кои храни да избягвате.

Коментирай