Здраве и красота

Проблеми с менструацията, които не трябва да игнорирате

Кога е време да се обърнете към лекар?

11.02.2020г. / 15 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Менструалният цикъл е индивидуален за всяка жена. Възможни са различия в протичането му, въпреки че някои особености в цикъла се считат за норма. Когато тези особености се различават твърде много от приетите за нормални колебания и отклонения, може би е по-добре да посетите лекар, който да ви консултира професионално и да определи точно причините за вашите неразположения.

Кои са признаците, че трябва да говорите с гинеколога си за вашия цикъл?

6 мита за менструацията

Кървене, което предизвиква смяна на превръзка или тампон след час или по-малко от час

Ако кървенето е толкова обилно, че за по-малко от час се налага смяна на превързочния продукт, който сте избрали, вероятно се касае до кръвоизлив, който може да се предизвика при различни проблеми.

Обилното кървене по време на менструация се нарича менорагия и може да е предизвикано от миоми, синдром на поликистозните яйчници, полипи по маточната лигавица, цервикални полипи, които могат да съдържат и ракови клетки. За да се предотвратят по-нататъшни усложнения е добре да се направи специализирана консултация.

Причини за повишено кървене при менструация

Болката по време на цикъл е толкова голяма, че не можете да станете от леглото и да вършите обичайните си задължения

Ако спазмите и болката в малкия таз и корема са толкова големи, че не сте способни да се движите нормално и да поемате ежедневните си ангажименти, това определено излиза извън нормата. Ако и противовъзпалителните таблетки и спазмолитиците не ви помагат да се вдигнете на крака, консултирайте се с лекар. Някои от възможните причини за силно болезнен цикъл са миоми, ендометриоза, аденомиоза, хормонални проблеми.

28-дневният менструален цикъл се оказва мит

,

Липса на цикъл

Ако менструацията ви пропусне да се появи един месец, това не се счита за особен повод за безпокойство. Много често такива моментни пропуски се дължат на стрес и напрежение. Ако обаче цикълът ви пропусне да се появи в следващите 2-3 месеца, това също е проблем, който трябва да обсъдите с лекар.

Какво предизвиква липсата на менструация?

Обилно зацапване между менструациите

Обикновено зацапването по средата между циклите се счита за нормален феномен по време на овулация. Ако обаче зацапването не е леко и трае по-дълго, това може да се дължи на предавани по полов път болести, хормонални проблеми, възпалителни процеси в малкия таз, дори рак на шийката на матката.

Какво говори цветът на менструацията за здравето

Хипоменорея или оскъден цикъл – какво го причинява?

Възможни причини за липса на менструация

Коментирай