Здраве и красота

Антистареещи храни за кожата според възрастта

Богати на важни хранителни елементи

13.02.2020г. / 10 49ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

За вашата кожа през 40-те ви години

Наближавайки 40, разбираме, че битката с гравитацията на кожата е неизбежна. Започваме да губим повече колаген, виждаме и първите признаци на загуба на обем. Някои видове бръчки около очите, устните са станали по-видими. Ето защо е важно менюто ни да е от храни, които да ни осигурят колаген, но и да забавят разграждането му. Също така трябва да знаем, че има връзка между нивата на кръвната захар и колагена. Високата кръвна захар може да ускори процесите на стареене на кожата.

Добавете към менюто си храни с високо съдържание на фибри

Фибрите ни осигуряват ситост, помагат в контрола на кръвната захар. Изключително полезни за здравето и красотата ни са боб, леща, горски плодове, круши, семена, чиа и други.

Топ 5 пробиотични храни за здрави черва

Пребиотици и пробиотици

Около 40-годишна възраст се повишава рискът от синдром на раздразненото черво, който често е свързан със стреса и хормоналните промени, които настъпват. Храносмилателните проблеми може да се дължат и на дисбиоза на червата, което означава, че имаме дефицит на полезните бактерии в храносмилателната система.Храносмилателните проблеми могат да повлияят негативно на състоянието на кожата. Ето защо е важно да се консумират храни, богати на пребиотици и пробиотици.

Пребиотиците насърчават растежа на добрите бактерии в червата ви, а пробиотиците съдържат живи активни култури от добри бактерии, които са от полза за кожата.

Полезни храни, които може да включите в менюто си са храни с високо съдържание на фибри, овесени ядки, бобови растения, артишок, кисело зеле, кисело мляко, кефир.

Коментирай