Здраве и красота

Азиатски и африкански билки за растеж на косата

Те ще възвърнат блясъка на косата ви

02.03.2020г. / 05 44ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че с напредването на възрастта косата оредява и изтънява? Стресът, хормоналните промени, ежедневните навици, околната среда, оказват влияние върху нейните здраве и красота.

Освен чрез консумацията на полезни храни, има някои безценни билки, които могат да намалят косопада – билки от Азия и Африка. Вижте с кои ще възвърнете блясъка на косите си.

Брахми

Това е индийска билка, която косата ви ще заобича. Тя не само подпомага растежа ѝ, но намалява риска от увреждане и накъсване на краищата. Брахми може да намерите под формата на листа или прах, да си приготвяте отвари за изплакване на косата или да си правите маски с нея. Билката ще подхрани скалпа, ще укрепи кръвоносните съдове и ще сгъсти косата от корените.

Причини за появата на косопад и решения

Шикакай

Шикакай е индийска билка, която се ползва в аюрведа. Богата е на антиоксиданти, витамини A, K, C и D, които поддържат косата подхранена и здрава. Тя намалява косопада, благоприятства новия ѝ растеж, укрепва корените ѝ. Може да се приготвят маски за коса с нея, само с вода или в комбинация с кокосово масло или да се приема като хранителна добавка.

Градински чай

Той е чудесен не само за кулинарните ви рецепти, но за третиране на алопеция и изтъняване на косата. Градинският чай е богат на антиоксиданти, естествени масла, които действат укрепващо на корените и по този начин насърчават растежа на нова коса. Пригответе си отвара с градински чай и обливайте скалпа след като сте измили косата си с шампоан и балсам. След това само подсушете, без да изплаквате отварата.

10 натурални лека при косопад

Фо-ти

Това е китайска билка, която може да намерите под формата на прах в различни биомагазини, както и като хранителни добавки. В Китай тя се използва от векове за подобряване състоянието на косата. Подобрява нейния растеж, но действа подхранващо и на бъбреците и черния дроб, стимулира кръвообращението към скалпа. Може да се приема като чай, добавки или да се правят отвари, маски с нея.

Свързани статии

Шизандра (Schizandra)

Отново китайска билка, която може да помогне при плешивост. Благодарение на нея се стимулира притокът на кръв в микросъдовете на скалпа, което насърчава растежа на нова коса. Може да се използва под формата на чай, прах, течен екстракт и добавки. В резултат, косата е по-мека, здрава и красива.

Лавандула

За ароматната лавандула се смята, че произхожда от Северна Африка. Тя не само облекчава стреса и държи комарите далеч от нас, но подпомага растежа на косата. Лавандулата има мощни противовъзпалителни, антисептични и антимикробни свойства. Спомага за балансиране на себума, който кожата на скалпа отделя и стимулира притока на кръв към тази част. Маслото от лавандула насърчава растежа на нова коса, укрепва корените ѝ, има положителен ефект при пърхот и люспест скалп, намалява косопада.

Коментирай